Opeens flitst het door je hoofd: “Ik moet eens naar mijn zorgverzekering kijken, sluit deze nog wel aan bij mijn wensen? Wat is eigenlijk het beste voor mij en/of voor mijn gezin? Betaal ik nu niet te veel? Ben ik eigenlijk wel goed genoeg verzekerd of juist over verzekerd?” Dit zijn vragen die je behoorlijk bezig kunnen houden, zeker als het einde van het jaar nadert en het moment aankomt dat de mogelijkheid bestaat om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of een andere soort verzekering. Je wilt tenslotte het allerbeste voor jezelf en je gezin mocht er onverhoopt toch iets gebeuren op medisch vlak of als je zelf kiest om een medische ingreep te ondergaan.

Los van het feit dat het tegenwoordig sowieso verplicht is om een zorgverzekering te hebben, hoef je natuurlijk niet genoegen te nemen met de eerste de beste zorgverzekeraar die je tegenkomt. Ook wil het nog wel eens de moeite lonen om eens verder te kijken dan de oude vertrouwde zorgverzekeraar die je altijd al hebt gehad. Er zijn zoveel soorten verzekeringen en zorgverzekeraars die deze aanbieden dat het best lastig voor je kan zijn om hier nu wegwijs in te worden. In dit artikel krijg je een handleiding aangeboden om voor je zelf eens op een rij te zetten wat voor jou belangrijk is en wat uiteindelijk bij jou en/of je gezin past.

Een stappenplan om je zorgverzekering te vergelijken

Het eerste waar je aan kan denken is het bepalen van je basisverzekering. Deze verzekering heb je in ieder geval nodig. De basisverzekering is een zorgverzekering die iedereen in Nederland moet hebben en dus ook verplicht gesteld is door de overheid.
Vanaf 18 jaar moet ook iedereen die in Nederland woont en werkt betalen voor een basisverzekering waarbij kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd bij de ouders.
Als je op internet gaat zoeken op het vergelijken van zorgverzekeringen kom je al gauw vele sites tegen die hier informatie over aanbieden. Niet alleen van de zorgverzekeraars zelf, maar er zijn ook heel veel verschillende vergelijkingssites te vinden die zorgverzekeringen voor jou met elkaar vergelijken.

Kijk wel kritisch naar de bron van de vergelijkingssites. Het komt namelijk wel voor dat bepaalde vergelijkingssites onderdeel zijn van een verzekeringsmaatschappij als moederbedrijf. Hoewel ze natuurlijk nooit die indruk mogen wekken, kun je je afvragen of de uitslag van de vergelijkingen op deze manier wel helemaal objectief verkregen worden.
Je kan ook naar verschillende sites gaan die consumentenbelangen behartigen. Hier mag je zeker wel verwachten dat deze sites objectief zijn omdat zij als een onpartijdige speler opereren.

De basisverzekering bepalen

Belangrijk om je te beseffen is dat de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars hetzelfde zijn. Omdat de basisverzekering verplicht is gesteld door de overheid, mag je daar natuurlijk ook iets van terug verwachten. In de basisverzekering is bepaalde zorg opgenomen die voor iedereen geldt ongeacht je medische verleden of medische problemen die je momenteel ondervindt. Je kunt je voorstellen dat het daarom nogal de moeite loont om die reden een goed rond te gaan shoppen op internet en verschillende zorgverzekeraars met elkaar te gaan vergelijken. Je denkt misschien dat het een heel werk is om je hierin te verdiepen, maar dit valt allemaal best wel mee. Natuurlijk moet je niet denken dat je met een uurtje al klaar bent, maar als je bedenkt dat je met een middagje speuren en je goed verdiepen je al gauw honderden euro’s per jaar kunt gaan besparen, dan lijkt dat toch wel de moeite waard of niet?

Eigen risico

Als je je basisverzekering hebt bepaald, dan kun je nog bedenken of je je eigen risico wilt verhogen. Je hebt in elk geval een verplicht eigen risico. In 2015 is dit door de overheid vastgesteld op 375 euro. Je kunt er zelf nog voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen met bijvoorbeeld 100 euro, oplopend tot 500 euro, waardoor je dus een eigen risico krijgt van 475 tot 875 euro per jaar. Als je weinig zorg nodig hebt en verder gezond bent ben je met een verhoogd eigen risico vaak een stuk voordeliger uit met je basisverzekering. Veel zorgverzekeraars geven je dan namelijk een aanzienlijke korting op je premie waardoor je maandelijks tientallen en op jaarbasis honderden euro’s voordeliger uit bent. Kijk daarom op verschillende (vergelijkings-)sites wat je uiteindelijke voordeel gaat zijn.
Als je bovenstaande zaken hebt bepaald kun je ook nog kijken naar de aanvullende verzekeringen.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is vaak de laatste stap bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen. Voor de één is een aanvullende zorgverzekering noodzakelijk, voor de ander is het eigenlijk weggegooid geld.

Vooral als je verwacht dat je meer zorg nodig zult hebben dan je basisverzekering kan dekken dan loont het vaak de moeite om een aanvullende verzekering te nemen. Hierbij kun je denken aan chronisch zieke mensen, oudere mensen of als je bijvoorbeeld verwacht dat je kind volgend jaar een beugel nodig gaat hebben. De medicijnen of hulpmiddelen die deze mensen nodig hebben zijn vaak zo specifiek en duur dat deze niet vanuit de basisverzekering betaald kunnen worden. Bedenk daarom goed wat je het volgend jaar aan medische kosten verwacht te hebben die niet vanuit de basisverzekering gedekt kunnen worden. Niet alle aanvullende verzekeringen hoeven per sé noodzakelijk te zijn. Zo kun je je bijvoorbeeld aanvullend verzekering voor tandzorg, maar als je alleen bij de tandarts komt voor een periodieke controle dan is het een stuk goedkoper om dit uit eigen zak te betalen. Immers, een consult kost gemiddeld zo’n 25 euro, terwijl als je je hiervoor aanvullend zou verzekeren je dit gemiddeld per maand kwijt bent. Zo kun je dus met logisch nadenken al gauw veel geld besparen.

Bij alle stappen die je doorloopt is het belangrijk voor jezelf te bedenken wat je nu daadwerkelijk aan zorg nodig denkt te hebben. Zo kun je voor jezelf, maar ook voor je gezin een persoonlijke, op maat gemaakte verzekering samenstellen die voor iedereen het meeste voordeel gaat opleveren.