Ziekenfonds vergelijken? Is dat ook voor mij handig? Over een tijdje is het weer zover: de premies voor de ziekenfondsen worden weer bekend gemaakt. Dit betekent voor jou een kans om een hoop geld te gaan besparen! In de loop van de tijd is er behoorlijk wat veranderd in het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Om het allemaal wat overzichtelijker te maken zijn er verschillende sites waarop je gemakkelijk je ziekenfonds kan vergelijken. In dit artikel leg ik je uit op welke manier je geld kan besparen op je ziekenfonds en waarom het slim is om te vergelijken.

Waarom ziekenfonds vergelijken?

Ziekenfonds vergelijken kan je veel geld besparen. Dit is uiteindelijk toch wat elke Nederlander wil. Maar omdat dit antwoord wel heel kort door de bocht is, ga ik toch wat uitgebreider op deze vraag in. Om wat uitgebreider op deze vraag in te gaan is het slim om te kijken hoe de ziekenfondsen op dit moment ingericht zijn. Hierdoor is het makkelijker om aan te tonen hoe je geld kunt besparen. Allereest ga ik wat vertellen over de basisverzekering, vervolgens over het eigen risico en ten slotte over de aanvullende verzekering.

Wat is de basisverzekering?

Je ziekenfonds vergelijken kan zelfs voor de basisverzekering al enorm aantrekkelijk zijn. De basisverzekering is een verzekering die voor iedereen in Nederland verplicht is. Kinderen tot de 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd bij de ouders. Voor kinderen hoeft dus geen apart ziekenfonds te worden afgesloten. De zorg die wordt vergoedt uit de basisverzekering is bij elk ziekenfonds hetzelfde, hierin zijn geen verschillen. Wat wel kan verschillen bij de basisverzekering is de premie die je maandelijks moet betalen.

De basisverzekering is dus voor iedereen hetzelfde. Het basispakket vergoedt bezoeken aan de huisarts, gynaecoloog en kraamzorg. Daarnaast worden ook veelgebruikte geneesmiddelen en medische hulmiddelen vergoedt. Kijk voor een compleet overzicht van het basispakket op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering

Zoals gezegd bestaan er grote verschillen in de premies van de basisverzekering. Ziekenfonds vergelijken is daarom dus heel slim. De verschillen ontstaan door een aantal onderwerpen. Zo kiezen sommige zorgverzekeraars er voor om de aandacht op de service en dienstverlening te leggen. Dit kan er voor zorgen dat de premie hoger is dan bij een concurrent. Maar het grootste verschil in de premies ontstaat door de verschillende soorten polissen.

Naturapolis

De naturapolis is een polis waarbij je recht hebt op zorg. De zorgt die je kan ontvangen hangt af van de contracten die je zorgverzekeraar heeft afgesloten met verschillende zorgaanbieders. Je kunt dus niet zomaar overal heen en de kosten vergoed krijgen. Je mag uiteraard wel kiezen voor bijvoorbeeld een andere dokter, maar je zorgverzekeraar heeft dan het recht om een lagere vergoeding uit te keren. Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar de gemaakte kosten rechtstreeks aan de zorgaanbieder.

Budgetpolis

Bij een budgetpolis heeft de zorgverzekeraar contracten gesloten met een beperkt aantal zorgaanbieders. Wel moet de zorgverzekeraar bij een budgetpolis over de volle breedte contracteren. Dit betekent dat er geen zorgvormen mogen ontbreken in het aanbod.

Restitutiepolis

Als je kiest voor een restitutiepolis dan kun je gebruik maken van het hele aanbod zorg. Je betaalt meestal zelf de kosten en deze declareer je vervolgens bij je zorgverzekeraar. Je hebt volledig vrije keus in het aanbod.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie van de restitutiepolis en de naturapolis. In sommige gevallen kan er gebruik gemaakt worden van alle zorgaanbieders en dien je de kosten eerst zelf te betalen. In andere gevallen doe je een beroep op naturapolis en ben je beperkt in het kiezen van de zorgaanbieders.

Ziekenfonds vergelijken kan dus ook zeker in het geval van een basisverzekering erg nuttig zijn. De premies verschillen behoorlijk en hierop kun je veel geld besparen.

Hoe werkt het eigen risico?

Ziekenfonds vergelijken kan ook slim zijn met het oog op het eigen risico. Sinds een tijd moet je voor het gebruiken van zorg een eigen risicobedrag betalen. Het is dus nooit zo dat je zorg volledig vergoedt wordt. Het eigen risicobedrag voor 2015 is vastgesteld op €375. Dit bedrag verschilt per jaar en is de laatste jaren aan het stijgen. Op dit moment is nog niet bekend wat het eigen risicobedrag voor 2016 gaat worden.

Hoog eigen risico

Met het nemen van een hoog (vrijwillig) eigen risicobedrag kun je geld besparen op je ziekenfonds. Bij het vrijwillig eigen risico kun je kiezen voor een bedrag van €100 – €500. Dit bedrag komt bovenop het verplichte eigen risico. Stel dat je kiest voor een vrijwillig eigen risico van €250. Dan wordt je eigen risico €625 (250 + 375). Als je kiest voor een hoog eigen risico betaal je relatief minder premie. Ben je iemand die bijna nooit wat heeft en amper de praktijk van de dokter van de binnenkant ziet? Dan kan het voor jou zeer aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een hoog eigen risico. Bedenk echter wel dat je dan in bijna alle gevallen zelf eerst een grote som geld moet betalen tot je eigen risico opgebruikt is. Alleen bezoeken aan de huisarts, verloskundige en kraamzorg vallen niet binnen het eigen risico.

Laag eigen risico

Door ziekenfonds vergelijken kun je precies zien wat de premie is die je moet betalen bij de verschillende eigen risico’s. Als je kiest voor een laag eigen risico betaal je relatief veel premie. Het wettelijk vastgestelde verplichte eigen risicobedrag voor 2015 is €375. Alle zorg tot dit bedrag moet je zelf betalen. Alles wat boven dit bedrag komt wordt door je zorgverzekeraar vergoedt. Voor mensen die vaak gebruik maken van zorg is het dus aan te raden om het eigen risico zo laag mogelijk te houden. Je betaalt dan wel een hogere premie, maar krijgt ook eerder je zorg vergoedt.

Wat betekent een aanvullende verzekering?

Bij het ziekenfonds vergelijken kun je ook kijken of een aanvullende verzekering voor jou handig is. Een aanvullende verzekering kun je afsluiten voor zorg die niet uit het basispakket vergoedt wordt. Je kunt hierbij denken aan fysiotherapie en de tandarts. Als je niet aanvullend verzekerd bent en je maakt gebruik van een tandarts dan moet je de kosten zelf betalen. Het afsluiten van een aanvullende verzekering kan daarom erg slim zijn. Bedenk voor jezelf van welke zorg je gebruik denkt te gaan maken en beslis op basis daar van of je een aanvullende verzekering gaat afsluiten. Als je dit van plan bent vergeet dan zeker niet om je ziekenfonds te vergelijken, want dit geeft je het beste overzicht van de verschillende ziekenfondsen die er bestaan. Uiteraard kun je hier dan ook het ziekenfonds vinden met de goedkoopste premie!