Word je binnenkort 18 jaar of ben je onlangs 18 jaar geworden? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten, dit is wettelijk verplicht. In Nederland ben je volgens de Nederlandse wet meerderjarig op het moment dat je 18 jaar wordt, vanaf dat moment ben je volwassen. Vanaf 18 jaar heb je een aantal verplichtingen, het afsluiten van een zorgverzekering is er daar een van.

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Kinderen en jongeren tot 18 jaar worden gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van de ouders. Op het moment dat je 18 wordt ben je wettelijk verplicht om je eigen zorgpremie te betalen. Je bent premieplichtig vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Het afsluiten van een zorgverzekering kun je zelf. Hierbij heb je de keuze of je de zorgpremie zelf betaalt of dat je deze door je ouders laat betalen.

Kies en vergelijk zelf zorgverzekeringen

Het beste kun je zelf een zorgverzekering kiezen, omdat je zodoende een zorgverzekering kiest die je goed bij je past. De zorgverzekering van je ouders hoeft namelijk niet altijd de beste keuze voor jou te zijn. Het is verstandig je even te verdiepen in de basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen die beschikbaar zijn alvorens je een keuze maakt. Vooral zorgverzekeringen vergelijken is zeker aan te raden. Hiermee kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken op premie en voorwaarden. Dit kan je geld besparen en je kiest uiteindelijk een zorgverzekering die bij jouw situatie past. Op het moment dat je het polisblad en de zorgpas van je zorgverzekeraar hebt ontvangen ben je verzekerd.

Stappenplan afsluiten zorgverzekering

Wanneer je net 18 bent geworden komt er een hoop op je af. Vooral de nieuwe verplichtingen kunnen even lastig zijn. Het afsluiten van een zorgverzekering is in ieder geval niet moeilijk en zo gedaan. Hieronder kun je een stappenplan vinden hoe je een zorgverzekering kunt afsluiten.

1. Ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?
Indien je in Nederland woont en/of werkt of je ontvangt een uitkering, dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten bij één van de zorgverzekeraars in Nederland. Vanaf 18 jaar moet je zorgpremie betalen. Indien je niet zeker weet of je een zorgverzekering nodig hebt kun je het beste even contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zij kunnen je het officiële antwoord geven.

2. Kies een zorgverzekering die bij je past
In Nederland ben je vanaf 18 jaar verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Omdat de overheid in Nederland bepaalt wat een verplichte basisverzekering moet dekken, zijn de verschillende tussen basisverzekeringen van Nederlandse zorgverzekeraars niet groot. Let wel even op: niet alle zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Basisverzekering
Er zijn verschillende type basisverzekeringen, namelijk: natura- restitutie- en budgetverzekering.

Naturaverzekering (gecontracteerde zorg)
Hierbij moet je naar een een zorgaanbieder gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.

Restitutieverzekering (vrije zorgkeuze)
Met dit type basisverzekering ben je vrij om te kiezen voor een zorgverlener.

Budgetverzekering (selectieve zorg)
Bij dit type basisverzekering moet je naar een zorgaanbieder gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een budgetverzekering kun je naar nog minder zorgverleners gaan in vergelijking met de naturaverzekering. Bovendien verlopen budgetverzekeringen vaak helemaal online en/of je kunt voor herhaalrecepten alleen bij de internetapotheek terecht.

Aanvullende zorgverzekering
Een basisverzekering kunt je uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering. Hierbij kun je denken aan een aanvullende zorgverzekering voor tandarts, fysiotherapie en buitenlanddekking.

3. Zorgverzekering aanvragen
Iedere zorgverzekeraar is verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Een zorgverzekering kun je het beste online aanvragen, dat gaat vaak het snelste. Tijdens het aanvragen dien je enkele gegevens in te vullen zoals je persoonsgegevens, geboortedatum, geslacht, burgerservicenummer en rekeningnummer. Je bent pas verzekerd op het moment dat je het polisblad en zorgverzekeringspasje in huis hebt. Berg het zorgverzekeringspasje op in je portemonnee en polisblad in een map. Tegenwoordig is het zo dat je bij zorgverzekeraars het polisblad ook online kunt inzien mocht je deze verliezen.

Onverzekerd zijn is zeer onverstandig!

Wanneer je niet verzekerd bent, dan is dat echt heel onverstandig. Dit kan zorgen voor grote financiële problemen. Op het moment dat je zorg nodig hebt, dan zul je alle rekeningen zelf moeten betalen! Ook loop je het risico dat je een boete krijgt wegens het onverzekerd zijn. Het is in Nederland wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben wanneer je woont en/of werkt in Nederland.

Boeteregeling wegens onverzekerd zijn

Iedereen die niet verzekerd is wordt opgespoord door Zorginstituut Nederland (ZIN). Op het moment dat deze organisatie je opgespoord heeft ontvang je een waarschuwingsbrief. Indien je na 3 maanden nog altijd niet verzekerd bent ontvang je een boete. Deze boete bedraagt € 351,99. Deze boete moet betaald worden met een acceptgiro aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Indien blijkt dat je bij een volgende controle nog altijd geen zorgverzekering hebt, dan ontvang je nogmaals een boete van € 351,99. Mocht je dan na nog eens 3 maanden nog altijd geen zorgverzekering hebben, dan sluit ZIN een zorgverzekering namens jou af.

18 Jaar en zorgtoeslag

Wanneer je (bijna) 18 jaar bent, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Aan de hand van je gegevens kan de Belastingdienst bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Ik ben 18 jaar of ouder
Indien je 18 jaar of ouder bent kun je direct zorgtoeslag aanvragen, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Ik word 18 jaar
Je kunt zorgtoeslag krijgen vanaf de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Vanaf die maand moet je namelijk premie voor je zorgverzekering betalen. Word je bijvoorbeeld in januari 18 jaar en voldoe je aan de voorwaarden voor zorgtoeslag? Dan ontvang je vanaf 1 februari zorgtoeslag.

Voorwaarden zorgtoeslag
– Je bent 18 jaar of ouder
– Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
– Je inkomen is niet te hoog
– Je hebt de Nederlandse nationaliteit of je bent in het bezit van een geldige verblijfsvergunning
– Je vermogen is niet te hoog

Toeslagpartner
Indien je een toeslagpartner hebt, bijvoorbeeld een vriend of vriendin en je gaat samenwonen, dan krijg je te maken met het begrip toeslagpartner. In dat geval wordt er gekeken naar het gezamenlijke inkomen en vermogen. Aan de hand daarvan wordt bepaald of je recht hebt op zorgtoeslag en wat hiervan de hoogte is.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?
Er is maar één website waar je het beste naartoe kunt gaan als je wilt weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. Dat is de officiële website van de Belastingdienst (belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/). Het wordt sterk afgeraden om gebruik te maken van calculators die door sommige websites worden aangeboden. Hierbij wordt vaak ook gevraagd naar persoonlijke informatie en een e-mailadres. Trap hier niet in!