Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Zo is het tegenwoordig ook met de zorgverzekeringen. Sinds de ziektekostenverzekering in 2006 werd vervangen door de nieuwe zorgverzekeringswet is de markt wel wat overzichtelijker geworden. Maar soms heb je nog steeds het idee dat er oneindig veel aanbieders zijn. Om er voor te zorgen dat je weer een beetje orde kunt scheppen in de chaos ga ik voor jullie de verschillende zorgverzekeraars benoemen.

De zorgverzekeraars in Nederland

Op dit moment telt Nederland negen verschillende ondernemingen waaronder alle in Nederland bestaande zorgverzekeraars vallen. Er zijn vier ondernemingen die een duidelijk marktaandeel in Nederland veroverd hebben. Deze vier concerns, Achmea, VGZ, CZ en Menis hebben een gezamenlijk marktaandeel van 89%. Van deze vier grote aanbieders zijn VGZ en Achmea de grootse. De markt wordt dus grotendeels door deze grootmachten bepaald. Toch valt het op dat de kleine ondernemingen en de zorgverzekeraars die daar onder vallen de laatste jaren steeds meer marktaandeel krijgen.

Een heel aantal mensen in Nederland heeft vorig jaar besloten om over te stappen naar een andere onderneming. Binnen dezelfde onderneming heeft 6,1% besloten om een andere zorgverzekering af te sluiten. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die van FBTO naar ZilverenKruis zijn overgestapt. Deze verzekeraars zijn beide eigendom van Achmea. Daarnaast heeft 6,8 procent, wat neerkomt op 1,1 miljoen Nederlanders, ervoor gekozen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten bij een andere onderneming. Nu je een beeld hebt van de markt en de spelers wil ik jullie de volgende infographic niet onthouden. Zorgwijzer heeft op basis van gegevens van Vektis een compleet overzicht gemaakt van alle zorgaanbieders die Nederland kent.

Infographic zorgverzekeraars

Verschuivingen

Zoals je in bovenstaande infograpic kan zien is Achmea de grootse onderneming van alle zorgaanbieders. Bij de zorgverzekeraars die onder Achmea vallen hebben 5,5 miljoen Nederlands een zorgverzekering afgesloten. Bij VGZ hebben op dit moment 4 miljoen mensen een zorgverzekering. CZ heeft een aandeel van 3,4 miljoen Nederlanders en bij Menzis hebben 2 miljoen mensen een polis. De overige 11% wordt ingevuld door de vijf andere ondernemingen.

De kleinere ondernemingen winnen de laatste jaren steeds meer terrein. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal verschillende polissen die de verzekeraars aanbieden. In 2015 zijn er 71 verschillende polissen waaruit je kan kiezen. Op deze manier is het mogelijk om meer op maat gemaakte polissen te kiezen en is er voor iedereen wel een polis die bij zijn/haar situatie past.

Bron: Zorgwijzer Vektis

Nu zorgverzekeraars vergelijken