Heeft u nog geen zorgverzekering en wilt u die graag afsluiten? In Nederland is er een groot aanbod met zorgverzekeringen. Iedere zorgverzekeraar kent zijn eigen zorgkosten die gedekt worden. Ook de zorgpremies verschillen. Maar wat is nu eigenlijk de goedkoopste zorgverzekering 2016?

 • De laagste premies
 • Gemakkelijk online vergelijken
 • 100% Onafhankelijk
 • Goedkoopste zorgverzekering basisverzekering 2016

  De basisverzekering in Nederland is een verplichte zorgverzekering. De basisverzekering dekt in ieder geval kosten zoals een bezoek aan uw huisarts, ziekenhuis, geneesmiddelen en psychologische hulp. De basisverzekering kent een verplicht eigen risico, deze is in 2015 € 375. De eerste 375 euro aan kosten die u maakt moet u zelf betalen. Er zijn wel uitzonderingen met betrekking tot het eigen risico. Zo is deze niet geldig voor onder andere kinderen onder de 18 jaar, kosten voor de huisarts en wijkverpleging. U kunt kiezen voor een verhoogd eigen risico in ruil voor premiekorting, maar dan moet u het verhoogd risico wel kunnen betalen mocht u zorgkosten maken. Wanneer u een basisverzekering gaat kiezen hebt u de keuze uit een naturaverzekering, restitutieverzekering en budgetverzekering.

  Restitutieverzekering
  Bij een restitutieverzekering mag u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat (vrije zorgkeuze). In principe krijgt u bij deze verzekeringsvorm van alle zorgaanbieders de kosten vergoed. Een restitutieverzekering is wel iets duurder dan een naturaverzekering.

  Naturaverzekering
  Deze vorm van basisverzekering wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Wanneer u kiest voor een naturaverzekering bent u verplicht om naar een zorgaanbieder te gaan waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Indien u naar een zorgaanbieder gaat waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dient u vrijwel altijd een deel van de kosten zelf te betalen. Het voordeel van een naturaverzekering is dat deze over het algemeen goedkoper is dan een restitutieverzekering. Het nadeel is dus dat u gebonden bent aan de zorgaanbieders waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten.

  Budgetverzekering
  Een budgetverzekering wordt ook wel een selectief verzekering genoemd. Zorgverzekeraars hebben allemaal een verschillende naam voor dit type basisverzekering. Wanneer u een budgetverzekering hebt bent u verplicht om naar een zorgaanbieder te gaan waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het verschil tussen een budgetverzekering en een naturaverzekering is dat u als verzekerde naar nog minder zorgverleners kunt gaan. Vaak zijn budgetverzekeringen helemaal online en herhaalrecepten dient u via een internetapotheek te bestellen.

  Aanvullende verzekeringen

  Een aanvullende zorgverzekering is er voor om kosten vergoed te krijgen die niet door de basisverzekering worden vergoed. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn een verzekering voor de tandarts of fysiotherapeut. Indien u verwacht dat u kosten gaat maken die buiten de basisverzekering vallen, dan doet u er verstandig aan om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

  Top 50 goedkoopste basisverzekeringen 2015

  De hoogte van de zorgpremie is afhankelijk van onder andere of u korting (bijvoorbeeld collectiviteitskorting) krijgt, of gezinsleden worden meeverzekerd en of u wel of niet kiest voor een hogere eigen bijdrage. De totale zorgpremie die u maandelijks gaat betalen is afhankelijk van of u bovenop uw basisverzekering ook nog aanvullende zorgverzekeringen wilt afsluiten. Wanneer u een zorgverzekering gaat afsluiten let dan niet alleen op de zorgpremie, maar ook op wat er precies aan zorgkosten wordt gedekt. Ook de klantvriendelijkheid en snelle declaratieafhandeling van een verzekeraar zijn erg belangrijk. Hieronder kunt u een top 50 vinden van de goedkoopste basisverzekeringen 2015.

  Top 50 basisverzekeringen op basis van:
  *Voor een enkele persoon (18+)
  *Geen korting zoals collectiviteitskorting meegerekend
  *Geen gezinsleden meeverzekerd
  *Standaard eigen risico € 375 (2015)
  *Positionering op basis van zorgpremie per maand, van laag naar hoog