Het leven wordt een stuk leuker als je 18 wordt! Je mag nu eindelijk in de auto stappen om je rijbewijs proberen te halen. Heb je dit al gedaan toen je 17 was? Dan mag je nu eindelijk alleen in de auto je rijkunsten showen. Je vrienden zijn extra blij met je, want met jou als hun chauffeur mogen ze nu eindelijk tot in de late uurtjes drankjes drinken. Toch heeft het bereiken van de 18-jarige leeftijd niet alleen maar voordelen. Het brengt ook een aantal verplichtingen met zich mee. Eén van die verplichtingen is dat je vanaf je 18e een eigen ziektekostenverzekering moet afsluiten. In dit artikel vertel ik je waar je allemaal rekening mee moet houden bij het afsluiten van een eigen zorgverzekering.

Elk kind tot 18 jaar is gratis meeverzekerd bij de ouders of 1 van de ouders. Als je 18 jaar wordt is dit niet meer het geval en ben je verplicht om een eigen ziektekostenverzekering te hebben.

Ik ben bijna 18, en nu?

Zoals gezegd is het vanaf je 18e verplicht om je eigen zorgverzekering af te sluiten. Je hebt vanaf je verjaardag tot de eerste van de volgende maand om dit voor elkaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld op 10 september jarig bent, moet je voor 1 oktober een ziektekostenverzekering afgesloten hebben. Het is natuurlijk niet het leukste klusje om te doen, maar het kan zeer de moeite waard zijn om je ziektekostenverzekering te vergelijken. Het geld dat je hiermee bespaart kan je weer uitgeven aan andere leuke dingen. Als je van plan bent om te gaan studeren is het slim om te kijken naar de verschillende studentenverzekeringen die worden aangeboden. Deze zijn vaak goedkoper dan de gewone verzekeringen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de zorgverzekering van je ouders te behouden. Als je ouders deze voor je blijven betalen is dit natuurlijk ideaal, maar vaak is de verzekering van je ouders een stuk duurder dan de verzekering die jij nodig hebt. Je ouders zijn in veel gevallen namelijk een stuk beter verzekerd. Ze maken meer gebruik van aanvullende verzekeringen die jij als jonge student waarschijnlijk niet nodig hebt. Vaak zijn studenten daarom oververzekerd. Ze betalen voor dekkingen waar ze nooit gebruik van maken. Kortom, om duur oververzekerd zijn te voorkomen: vergelijk je ziektekostenverzekering!

Zijn er andere momenten waarop ik zelf een zorgverzekering moet afsluiten?

In sommige gevallen is het mogelijk om meeverzekerd te zijn bij je ouders. Dit is uiteraard het geval als je nog geen 18 bent. Daarnaast bestaan er verschillende collectiviteitsverzekeringen. Deze verzekeringen worden vaak met een korting vanuit een werkgever aangeboden en gelden voor bijvoorbeeld het hele gezin. Informeer hiernaar bij je ouders, want het is natuurlijk nog aantrekkelijker als je zelf helemaal geen premie hoeft te betalen!