Misschien heeft u het zich ook al wel eens afgevraagd maar waarom verschillen sommige basisverzekeringen in prijs van elkaar? Elke basisverzekering heeft ten slotte dezelfde polis en dezelfde dekking. De dekking van de basisverzekering wordt voor ieder kalenderjaar namelijk vastgesteld door de overheid. Ondanks het feit dat alle basisverzekeringen van elkaar verschillen, betaalt niet iedere Nederlander dezelfde premie. Hoe komt dat? Wij hebben het voor u uitgezocht!

Wat zit er in een basisverzekering?

Een basisverzekering vergoedt de meeste standaard zorg zoals:

 • Bezoek aan je huisarts
 • Ziekenhuis (de ambulance, het verblijf en de behandeling. Voor een ziekenhuisopname geldt wel het eigen risico)
 • Tandartskosten tot en met 17 jaar
 • Kraamzorg en verloskundige hulp
 • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Wijkverpleging
 • Logopedie en ergotherapie
 • 3 IVF behandelingen
 • Geneesmiddelen en medicijnen (de geneesmiddelen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS))

Als u uitgebreider verzekerd wilt zijn, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Waar komen die verschillen in premie vandaan?

De verschillende prijzen in premie komen door een aantal factoren. Allereerst wordt er gekeken naar de leeftijd van de verzekerde persoon. In Nederland betalen alleen mensen boven de 18 jaar voor een basisverzekering. Als je 17 of jonger bent wordt je door je ouders verzekerd en is de basisverzekering gratis omdat je onder hen valt. Voor aanvullende zorg kan de verzekeraar wel hogere premies in rekening brengen.

Het tweede verschil kan komen door het type polis wat bij de basisverzekering hoort. Er zijn namelijk drie soorten polissen. De eerste polis is de naturapolis. Dat is een polis waarbij uw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde zorgaanbieders. Op het moment dat u zorg nodig hebt, dan kan u kiezen uit een van de zorgaanbieders waar de zorgverzekering een contract mee heeft. Als u kiest voor een zorgaanbieder die niet onder contract staat van de zorgverzekeraar, kan het zijn dat niet alle kosten worden vergoed. U kunt ook kiezen voor de restitutiepolis. Bij deze polis kan u zelf kiezen bij welke zorgaanbieder u zorg zoekt. Dat noemen we ook wel de ‘vrije zorgkeuze’-polis. U schiet hierbij eerst de kosten zelf voor en daarna kan u het declareren  bij uw zorgverzekeraar. Doordat u de vrije keuze heeft bij het kiezen van uw zorg, is deze polis vaak duurder dan de naturapolis. Tot slot is er ook nog een combinatiepolis. Daarbij hang het af van het onderdeel of u vrije keuze heeft of niet.

Verschillen in wat men betaald komen ook voort uit het eigen risico wat mensen kiezen. Het standaard eigen riscio is voor kalenderjaar 2016 €385,-. U kunt dit eigen risico zelf verhogen. Hoe hoger het eigen risico wat u kiest, hoe minder u betaald.

De premies van de verschillende zorgverzekeraars verschillen ook doordat iedere verzekeraar ook weer een eigen bedrijf leidt. Kiest u voor een zorgverzekeraar die altijd op veel manieren bereikbaar is, dan betaald u ook meer voor deze service. Hoe groter het bedrijf, hoe lager de premies vaak liggen omdat deze bedrijven minder geld nodig hebben om het bedrijf te laten draaien dan de kleinere zorgverzekeraars.