Vanaf 18 jaar moet je verplicht een zorgverzekering hebben. Veel mensen in de leeftijd net boven de 18 zijn student. Hoe krijg je als student de verzekering met de laagste premie? En hoe werkt het met je zorgverzekering als je gaat studeren in het buitenland? Informatie over deze vragen en andere zaken is in dit artikel te vinden!

Besparen op zorgverzekeringen

Als student is het vaak het geval dat je niet al teveel geld te besteden hebt. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken waar je precies de goedkoopste premie voor een basispakket kan vinden. Als er medisch niet heel veel aan de hand is, heb je aan het basispakket voldoende. Mocht je nou veel medicijnen slikken of andere medische problemen hebben, dan kan het voordeliger zijn om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. In het basispakket zit de standaard zorg, zoals bijvoorbeeld bezoeken aan de huisarts, geneesmiddelen en een ziekenhuis bezoek. Meer informatie over de basisverzekering vind je in het artikel waarom verschillen basisverzekeringen van elkaar in prijs.

Via onze website kan je gemakkelijk zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en kiezen voor de goedkoopste optie! Dan ben je verzekerd van een lage premie en dat is als student zijnde lang niet gek! Kijk op onze pagina ziektekosten vergelijken voor de vergelijker.

Een andere manier om een goedkope verzekering te krijgen, is door te kiezen voor een maximaal eigen riscio. Dat kan tientallen euro’s per maand schelen. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van €375. Tot aan het bedrag van je eigen risico betaal je je kosten zelf, alles wat hoger is dan het eigen risico hoef je dus niet zelf te betalen. Het eigen ricio kan je zelf verhogen met bijvoorbeeld €200,-. Dat betekent dat je totale premie naar beneden gaat, maar dat je bij een ongelukje niet €375,- zelf moet betalen maar €575,-. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken of je kiest voor zekerheid of dat je op basis van afgelopen jaren een schatting maakt waaruit je concludeert dat je eigen risico wel hoger kan.

Zorgtoeslag

Als student heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid o de groepen met een laag inkomen te ondersteunen. Als student val je vaak onder deze groep met lagere inkomens en daarom heb je daar recht op. In 2016 kan de zorgtoeslag oplopen tot 84 euro per maand. Dat betekent in veel gevallen dat je als student nog maar enkele euro’s zelf moet betalen aan de verzekering.

Studeren in het buitenland

Een grote groep studenten gaat ieder jaar vanuit Nederlandse universiteiten en hogescholen een halfjaar of langer naar het buitenland om daar te studeren of stage te lopen. Als je tijdelijk in het buitenland gaat studeren, dan blijft de Nederlandse zorgverzekering gewoon gelden. In het buitenland ben je als Nederlandse student dus verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland. Voor extra aanvullende dekkingen moet je een reisverzekering afsluiten. Bij stages gelden er andere regels, omdat dit gezien wordt als werken in het buitenland. Als je in het buitenland gaat werken naast je studie, gelden er ook andere regels. Op het moment dat je wel inkomen ontvangt door bijvoorveeld een bijbaantje of stagevergoeding, dan moet je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. Meer informatie over dat proces vind je op de website van de rijksoverheid.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering gaat erg gemakkelijk. Binnen vijf minuten kan je alles geregeld hebben! Na het overstappen zegt je nieuwe zorgverzekeraar automatisch je oude zorgverzekeringsmaatschappij op.