Als je je gaat verdiepen in een goede zorgverzekering voordat je deze gaat afsluiten, dan krijg je nogal wat informatie over je heen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier een aantal tips en begrippen voor jou op een rijtje gezet. Hiermee kom je alvast een eind op de goede weg.

Aanbod van je zorgverzekeraar

Als je al een zorgverzekeraar hebt krijg je uiterlijk 19 november een nieuwe polis inclusief polisvoorwaarden voor het nieuwe jaar. Als je deze zorgverzekering niet opzegt ben je automatisch weer verzekerd voor het volgende jaar. Door zorgverzekeringen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kun je precies zien of je nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar of dat het beter is om over te stappen.

Opzeggen van je zorgverzekering

Tot 1 januari van ieder jaar kun je je oude zorgverzekering opzeggen. Je hebt dan eventueel tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Zodra je een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten gaat die met terugwerkende kracht in op 1 januari. Het opzeggen van je verzekering dient echter altijd vóór 1 januari te gebeuren, ook al sluit je pas eind januari een nieuwe af.

Overstappen van zorgverzekeraar

Als je vóór 1 januari overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, dan kan die je oude zorgverzekering voor je opzeggen. Moeten er ook aanvullende verzekeringen worden geannuleerd, vermeld die er dan specifiek bij. Ook die pakketten die je niet wilt annuleren moet je specifiek benoemen om misverstanden te voorkomen.

Ga je pas in januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar, dan moet je zelf de oude zorgverzekering opzeggen. Dat kan niet met terugwerkende kracht, ook niet door je nieuwe zorgverzekeraar. Hiervoor ben je dus zelf verantwoordelijk. Denk hierbij ook aan de aanvullende zorgverzekeringen. Daarvoor geldt hetzelfde.

Overstappen van zorgverzekeraar na 1 februari

Na 1 februari kun je alleen overstappen van zorgverzekeraar als je aan bepaalde specifieke eisen voldoet:
– Je wordt 18 jaar.
– Je komt uit het buitenland en je moet je verplicht verzekeren voor de basisverzekering.
– Je komt uit militaire dienst.
– Je bent nog niet verzekerd.
– Jouw collectieve verzekering wordt beëindigd.
– De polisvoorwaarden worden tussentijds door de zorgverzekeraar aangepast.

Voordat je daadwerkelijk je huidige zorgverzekering opzegt kun je beter eerst contact opnemen met je huidige verzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden.

Aanvullende zorgverzekering

Heb je niet genoeg aan de basisverzekering, dan kun je er een of meerdere aanvullende zorgverzekeringen bij afsluiten. In sommige gevallen geldt voor een aanvullende verzekering een medische selectie. Informeer hier vooraf goed naar.

Eigen risico basisverzekering

Je kunt besparen op de premie van je basiszorgverzekering door een vrijwillig eigen risico te nemen. Het verplicht eigen risico oor 2016 is € 385,00 en dat kun je vrijwillig verhogen tot maximaal € 885,00. Dit bespaart je in sommige gevallen tot € 300,00 op jaar basis. Voor een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en het jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 18 jaar geldt geen eigen risico per persoon.

Verzekering in het buitenland

Ga je op reis naar het buitenland, informeer dan vooraf niet alleen of je tegen ziektekosten in het buitenland verzekerd bent, maar ook hoeveel er maximaal wordt vergoed aan medische zorg in het buitenland. Niet elke verzekering dekt de werkelijk kosten. Is dat niet het geval, dan kun je je eventueel bijverzekeren. Je kunt hiervoor een aparte reisverzekering nemen, maar ook een aanvullende zorgverzekering in het buitenland. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, zijn de zorgkosten veel hoger dan in Nederland. Houdt daar goed rekening mee voordat je daar naar toe gaat.

Verzekeraar kan bemiddelen

Moet je naar een ziekenhuis of specialist en je komt daarvoor op een wachtlijst, dan kan je verzekeraar in de meeste gevallen voor je bemiddelen. Zij kunnen er meestal voor zorgen dat je eerder aan de beurt bent.

Collectieve zorgverzekering

Indien je je via je werkgever collectief kunt verzekeren, dan is het zeker aan te raden daar naar te kijken. Vaak ben je met een collectieve zorgverzekering goedkoper uit dan wanneer je hem zelf afsluit. In sommige gevallen betaalt ook de werkgever nog een deel van de zorgpremie. Sluit je echter niet klakkeloos aan bij een collectieve zorgverzekering, want het hoeft niet in alle gevallen het goedkoopst of het best te zijn. Vergelijk deze vooraf altijd met je eigen zorgverzekering. Vergelijk niet alleen de prijs, maar vooral ook de dekking.

Restitutiepolis vs. Naturapolis

Als je zelf je zorgverlener wilt kiezen en toch alle kosten vergoed wilt hebben, neem dan een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg. Let op, er zijn ook restitutiepolissen met gecontracteerde zorg. Een naturapolis is altijd met gecontracteerde zorg.

Ieder zijn eigen polis

Ieder persoon is anders en heeft andere zorg nodig. Kies daarom voor iedereen binnen het gezin een eigen polis, al dan niet bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat kan dezelfde polis zijn, maar dat hoeft niet. Kies voor iedereen de optimale verzekering en de optimale eigen risico.