De zorgpremie loopt jaar na jaar op, evenals het eigen risico. In 2016 ligt de premie basisverzekering (nominale premie) op 84 euro per maand en het eigen risico op 385 euro. Ondanks dit, durven veel Nederlanders niet over te stappen naar een budgetpolis. Een budgetpolis is een basisverzekering met een beperkte zorgkeuze, maar is wel goedkoper. Verzekerden zijn vooral bang dat wanneer ze een budgetpolis hebben niet terecht te kunnen in het ziekenhuis op het moment dat er iets aan de hand is.

Hoger eigen risico ook niet geliefd, aanvullende zorgverzekering wel

Slechts een op de acht Nederlanders kiest voor de goedkopere budgetpolis. Veel Nederlanders durven ook het eigen risico niet te verhogen en laten deze op het minimum staan. Dit minimum ligt in 2016 op 385 euro, dat is 10 euro hoger in vergelijking met 2015. Men kiest wel graag voor een aanvullende zorgverzekering.

Budgetpolis kan zorgen voor hoge zorgkosten

Met een budgetpolis kunt u als verzekerde goedkoper uit zijn, maar ook flink duurder. De budgetpolis is dan ook niet geschikt voor mensen met een kleine portemonnee. Bij veel mensen leidt de budgetpolis tot een zware teleurstelling op het moment dat ze de zorgrekening gepresenteerd krijgen en zelf hier een groot deel van moeten betalen. Deze teleurstelling wordt vervolgens uitgesproken via onder andere social media. Een budgetpolis kan een zorgverzekeraar dus schade opleveren. Dit is dan ook de reden dat er zorgverzekeraars zijn die hun handen niet willen branden aan dit type basisverzekering.

Bekende budgetpolissen in Nederland

Bewuzt
CZ Zorgbewust
CZdirect
Menzis BudgetBewust
PMA Beperkte Zorgkeuze
Univé Zorg Select
VGZ Goede Keuze
ZEKUR
Zilveren Kruis Achmea Basis Budget

Bij alle bovenstaande budgetpolissen krijgt u als verzekerde te maken met kosten voor niet-gecontracteerde zorg en beperking in ziekenhuizen. Daarnaast zijn er nog verschillende zaken waar u op dient te letten zoals het moeten aanvragen van kraamzorg, herhaalrecepten die u dient te bestellen bij de online apotheek en betaalwijze van de premie (bijvoorbeeld alleen via automatische incasso betalen is mogelijk).

Minister Schippers: Verzekerden beseffen niet hoeveel zorg ze krijgen

Minister Schippers (Volksgezondheid) is van mening dat verzekerden niet beseffen dat ze juist veel zorg krijgen. Mensen met een minimuminkomen betalen volgens haar minder zorgkosten dan dat zij vroeger betaalden met het ziekenfonds. Deze mensen betalen nu vijftig euro per jaar minder dan in het ziekenfonds en ze krijgen nu juist veel meer zorg, aldus Schippers. Volgens Schippers zijn de meeste Nederlanders bovendien oververzekerd en laten ze dat liever zo, iets wat ook zorgt voor extra kosten die wellicht helemaal niet nodig zijn.

Overstappen naar Belgisch zorgsysteem is duurder

Schippers begrijpt dat het eigen risico voor veel mensen hoog is, maar ook hierbij vergeten verzekerden dat ze voor dat bedrag alle ziektes kunnen laten behandelen, zelfs als dat een ton per jaar kost. Stel dat Nederland zou overstappen naar het Belgisch zorgsysteem (patiënten moeten hierbij per behandeling een eigen bijdrage betalen), dan zouden verzekerden met een ernstige ziekte veel duurder uit zijn.

Eigen risico voor iedereen verlagen?

Indien het eigen risico voor iedereen wordt verlaagd, dan zou dit tot gevolg hebben dat de zorgpremie flink omhoog gaat. De dekking van de zorgkosten zal ergens vandaan moeten komen.

Vrijwillig verlagen eigen risico

In de nieuwe zorgplannen van Schippers staat dat verzekeraars de mogelijkheid krijgen om het eigen risico vrijwillig te verlagen.

Een voorbeeld:
Chronisch zieken die vrijwillig kiezen voor zorgaanbieders met hoge kwaliteit waarmee een verzekeraar afspraken heeft gemaakt worden daarvoor beloond met een lager eigen risico. Alvorens dat mogelijk is, moeten verzekeraars wel zeker weten dat zij voldoende geld krijgen om daarin te investeren.

In 2016 is het nog niet mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verlagen, omdat het uitwerken van deze plannen tijd kost.

Zorgverzekeraars moeten aanbod weer vereenvoudigen

Het aanbod met zorgverzekeringen is te groot geworden, zo vindt ook Minister Schippers. Ze roept zorgverzekeraars dan ook op het aanbod te vereenvoudigen. Met de komst van de budgetpolissen is het aantal mogelijkheden waaruit Nederlanders kunnen kiezen te groot geworden. Sommige mensen weten echt niet meer goed voor welke zorgverzekering ze moeten kiezen en weten vaak niet wat nu het verschil is tussen een budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. Hieronder ziet u beknopt overzicht wat de verschillende zorgverzekeringen inhouden.

Uitleg basisverzekeringen

Wanneer u een zorgverzekering afsluit kunt u kiezen uit drie soorten basisverzekeringen: budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis.

Budgetpolis
Bij een budgetpolis kunt u maar bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht. Het is de meest beperkte basisverzekering. U kunt bij nog minder zorgaanbieders terecht als bij de naturapolis. De budgetpolis kan betekenen dat er bij u geen ziekenhuis in de buurt is waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Het gevolg is dat u verder moet reizen om zorg te krijgen. Bij een budgetpolis moet u vaak alles online afhandelen en herhaalrecepten kunnen meestal alleen bij een online apotheek besteld worden. De zorgkosten bij de budgetpolis kunnen zeer hoog oplopen.

Naturapolis
Indien u kiest voor een naturapolis kunt u alleen terecht bij zorgaanbieders waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. Het gaat dan om bijvoorbeeld ziekenhuizen, fysiotherapeuten en privéklinieken. Indien u kiest voor een zorgverlener waar uw zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt, dan moet u een deel van de rekening zelf betalen. In sommige gevallen kan dat zelfs bijna de helft van de rekening zijn. De zorgkosten bij een naturapolis kunnen daardoor behoorlijk oplopen.

Restitutiepolis
Wanneer u een restitutiepolis heeft mag u zelf uw zorgaanbieders kiezen. De restitutiepolis wordt ook wel zorgverzekering met vrije zorgkeuze of vrije artsenkeuze genoemd. Bij dit type basisverzekering hoeft uw zorgverzekeraar dus niet per se een contract te hebben met de zorgaanbieders waar u zich door laat behandelen. De rekening die u ontvangt kunt u declareren bij uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het nodig de rekening eerst zelf te betalen.

Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener vergoedt uw zorgverzekeraar het maximaal marktconform bedrag. Indien de behandelingskosten hoger zijn dat het marktconforme bedrag dient u het overige deel zelf te betalen. Het marktconforme bedrag is echter vaak hoog genoeg om alles vergoed te krijgen.

De restitutiepolis is de duurste basisverzekering die u kunt afsluiten, maar u heeft wel alle vrijheid in het kiezen van zorgaanbieders.