afvallen

Veel mensen zien dieet als een soort hongerstaking. Honger leiden, maaltijden overslaan enz. Het volgen van een dieet is in het begin best een uitdaging. Het lichaam merkt dat er qua voedselopname een verandering is opgetreden. Maar een gezond dieet betekent absoluut niet verhongeren. Een gezond dieet zorgt dat wij op een verantwoorde wijze gewicht gaan verliezen. Een hongerig gevoel geeft aan dat het lichaam om voedsel vraagt. Het is aan jou om voor het juiste voedsel te gaan kiezen, voor gewichtsafname.

Regelmatig eten om af te vallen

De praktijk heeft bewezen dat op vaste tijdstippen eten een bepalende factor is om gezond af te vallen. Het is daarom verstandig om op vaste tijdstippen vijf of zes kleine porties te eten. Waarom is dat verstandig? Het zorgt voor een effectieve en efficiënte verbranding, waardoor je sneller afvalt. In het verre oosten, met name in Japan, eet men vaak kleine porties. Het lichaam kan het beetje voedsel meteen gebruiken en wordt het niet als vet opgeslagen.

Bewust eten zorgt voor afvallen

Veel mensen zijn van mening dat je vanzelf afvalt als je maaltijden, zoals de lunch overslaat. Dit is een fabeltje! Het overslaan van maaltijden heeft een remmend effect op je metabolisme. Als je honger hebt, grijp dan niet direct naar vette hapjes zoals chips, patat en hamburgers. Dat is wel de kortste weg om je honger te stillen, maar ook de makkelijkste weg om aan te komen. Als u uit gaat eten, laat je niet verleiden door de lekkere vette hapjes. In het begin is het moeilijk, maar hou vol! Iemand met een gezond eetpatroon heeft simpelweg controle over zijn of haar mond. Discipline en doorzettingsvermogen zijn de sleutels om succesvol en gezond af te vallen. Heel veel mensen, die proberen af te vallen staan dagelijks voor de spiegel. Ben ik al afgevallen? Ben ik slanker geworden? Niet doen! Geef het lichaam de tijd om af te vallen. Afvallen moet leuk en ontspannen zijn. Het is dus raadzaam om door te gaan met de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is het altijd goed om regelmatig te bewegen. Je moet niet gaan overdrijven. Bouw het rustig op door bijvoorbeeld dagelijks een stukje te gaan lopen of te fietsen.
Afvallen is geen rocketscience, het is vrijwel voor een ieder mogelijk om gezond en bewust af te vallen. Het is een levensstijl die je moet aanleren. De aanhouder wint door gewicht te verliezen.

Cholesterol goed of slecht?

De meeste mensen denken dat cholesterol sowieso niet goed is. De mens heeft verschillende cholesterol niveaus. In dit artikel gaan wij er dieper op in. Het is altijd mooi meegenomen om kennis te hebben over de cholesterolgehaltes. HDL (High-density-lipoproteïne) vervoert /transporteert het vet door de bloedbanen van het menselijk lichaam. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever. Slechte vetten, de tripliceerden zijn niet goed voor het lichaam. Dit soort vetten kunnen worden afgebroken naarmate je meer afvalt. Mensen die regelmatig afvallen door lichaambeweging hebben dus veel minder tripliceerden in hun lichaam. Daarnaast zijn er ook Low-density-Lipoproteinen. Het gevaar van Low-density-Lipoproteïnen (LDL) is dat het vernauwingen van bloedvaten kan veroorzaken en in het ergste geval de bloedvaten kan afsluiten. Levensgevaarlijk! Het is wel mogelijk dat een dieet jouw LDL-cholesterol tussen de 10% en 16 % kan verlagen. Indien meer verlaging gewenst is, zijn er cholesterolverlagers op de markt verkrijgbaar. Deze cholesterolverlagers of stamines zorgen voor een daling van tot wel 50%. Deze stamines hebben wel mogelijke nadelige bijwerkingen voor bepaalde organen. Wil je ook stamines gebruiken? Raadpleeg eerst je huisarts of zoek meer info over stamines.

Overzicht van vetten

Om veel en gezond af te vallen is het van belang om zo min mogelijk verzadigde vetten in te nemen. Een te grote opname heeft een nadelig effect op je cholesterolgehalte. Meervoudige onverzadigde vetten hebben daarentegen een gunstiger effect op je cholesterolgehalte. Zie onderstaand tabel.

Voeding met verzadigde vetten Voedsel met meervoudige onverzadigde vetten
Bakvet Sojaolie
Cake Tofu
Chips Maïsolie
IJs Dressing
Koekjes Notenolie
Pizza sesamzaden
Chocola Katoenzaadolie

Afvallen heeft een gewenst effect op je goede HDL-cholesterol en de slechte Triglyceriden. Zodra je het gewenst gewicht hebt bereikt en gezond eet is het cholestorelgehalte veel beter.

Tips om af te vallen

Er zijn drie tips om snel en effectief af te vallen
Tip 1: Eet minder koolhydraten
Tip 2: Eet meer groente en gezonde vetten
Tip 3: Zorg voor meer lichaamsbeweging

Tip 1: Eet minder koolhydraten

Koolhydraten kan je zien als brandstof. Het bevat energie voor ons lichaam, maar het kan makkelijk worden omgezet naar vet. Het advies is dus om minder koolhydraten in te nemen en meer groente te eten. Wil je de dag goed beginnen? Begin s’morgens met een powershake van groente en fruit. Maak deze met een langzaamdraaiende juicer. Door de vloeibare vorm van voedsel wordt het binnen een half uur in je bloedbaan opgenomen. Je voelt je meteen beter en je krijgt meer energie. Daarnaast zal het lichaam meteen beginnen met ontgiftigen. De opgeslagen giften worden onder andere verwijderd via adem en zweet. Gewoon proberen!

Tip 2: Eet groente en gezonde vetten

Het is een advies om ongeveer 500 gram groente per dag te eten. De kleur van de groente geeft aan wat voor voedingsstoffen erin zitten. Hoe groener de groente des meer voedingsstoffen het bevat. Voorbeelden van donkergroene groenten: boerenkool, broccoli, spruitjes, spinazie en asperges. Daarnaast is het van belang om onverzadigde vetten te consumeren. Ze voorkomen hartziekten en overgewicht.

Tip 3

Zorg voor meer lichaamsbeweging. Een gemiddeld persoon brengt dagelijks 60 % zittend door. Het heeft een nadelig effect op onze gezondheid.
Bewegen is een van de beste investeringen voor een gezond lichaam. Aerobic is bijvoorbeeld een manier om vet te verbranden. Aerobic wordt veelal onderschat, maar het is een uitstekende manier om af te vallen. Het verwijdert ook opgeslagen giften en bevordert de stofuitwisseling. Daarnaast wordt je bloed gezuiverd en je lymfesysteem gestimuleerd. Hierdoor hebben ziekten zoals artrose, hartziekten en vaatziekten minder kans.