1. Zorgverzekering 2016 vergelijken

De beste tip om te besparen op uw zorgverzekering 2016 is door zorgverzekeringen te vergelijken. In een handig overzicht kunt u direct alle zorgpremies zien van zorgverzekeraars in Nederland. Uw voordeel kan oplopen tot wel 30 euro per maand, dat is 360 euro op jaarbasis! Niet alleen de premiehoogte is belangrijk, ook de prijs/kwaliteit verhouding moet in orde zijn.

2. Gouden tip: Maak gebruik van de tarieven van uw zorgverzekeraar

Stel u hebt geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie, maar u hebt wel een of twee behandelingen nodig bij een fysiotherapeut. Wanneer u dan naar een fysiotherapeut gaat waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft, dan kunt u aan de fysiotherapeut vragen om de factuur door te sturen naar uw zorgverzekeraar of u dient zelf de factuur in bij uw zorgverzekeraar. Omdat er sprake is van een contract, moet de fysiotherapeut zijn/haar diensten verrichten tegen de afgesproken tarieven. Vrijwel altijd bent u in dat geval goedkoper uit, dan wanneer u uw zorgverzekeraar er tussenuit laat en rechtstreeks de factuur betaalt aan uw fysiotherapeut. De tarieven die dan in rekening worden gebracht zijn vaak hoger en u kunt te maken krijgen met bijvoorbeeld kosten voor betaalrisico die sommige zorgverleners in rekening brengen.

3. Kies de juiste basisverzekering

Wanneer u het juiste type basisverzekering kiest dan kan u dat voordeel opleveren. Indien u het niet erg vindt om beperkt te worden in het aantal zorgaanbieders waar u heen kunt gaan, dan bent u met een naturapolis of budgetpolis (ook wel selectiefpolis genoemd) voordeliger uit. Toch zijn er ook zorgverzekeraars zoals Ditzo, Kiemer en OHRA die alleen een restitutiepolis aanbieden én een lage premie kennen. Dan hebt u zowel een lage premie als vrije zorgkeuze.

4. Kies de juiste aanvullende verzekering(en)

Alvorens u een zorgverzekering 2016 afsluit doet u er goed aan om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de kosten die u gaat maken in 2016. Verwacht u bijvoorbeeld hogere kosten bij de tandarts, sluit dan een aanvullende tandartsverzekering af. Ditzelfde geldt ook voor kosten zoals voor fysiotherapie, een gehoorapparaat, bril of lenzen. Ook voor deze kosten is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Verwacht u niet dergelijke kosten te hoeven maken of in ieder geval geen hoge kosten, dan kunt u de kosten beter zelf dragen. De jaarpremie van de aanvullende verzekering(en) moet namelijk wel opwegen tegen de werkelijke zorgkosten die u maakt in een jaar.

5. Vrijwillig eigen risico

Wanneer u kiest voor een hoger eigen risico (dat is een verhoogd eigen risico, ook wel vrijwillig eigen risico genoemd) dan kunt u bij een verzekeraar korting krijgen op uw premie. Het is wel heel belangrijk om zeker te weten dat u dit kunt betalen. Op het moment dat u bijvoorbeeld een dure behandeling in het ziekenhuis nodig hebt, dan moet u het eigen risico wel kunnen betalen. Ook in 2016 is het mogelijk om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

6. Collectiviteitskorting

Door gebruik te maken van een collectief bij het afsluiten van een zorgverzekering kan u dat een leuke collectiviteitskorting opleveren. Een collectief kan bijvoorbeeld verlopen via uw werkgever, ledencollectief (indien u bijvoorbeeld meerdere verzekeringen hebt lopen bij een verzekeraar) of een sportvereniging. U kunt altijd maar gebruik maken van één collectief. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om gebruik te maken van zowel het collectief van uw werkgever als de sportvereniging waar u lid van bent.

7. Korting bij jaarbetaling

Er zijn zorgverzekeraars die korting geven wanneer u de zorgpremie per jaar betaalt. Het kortingspercentage bij jaarbetaling kan oplopen tot 3%. Als voorbeeld de premie van de DSW basisverzekering 2016: De premie van de DSW basisverzekering 2016 bedraagt € 98,75 per maand. De DSW geeft 2% korting wanneer u de premie per jaar betaalt. De jaarpremie is € 1185. 2% Korting op de jaarpremie levert een voordeel op van € 23,70 (€ 1,98 per maand). Mocht u naast de basisverzekering ook nog aanvullende verzekeringen afsluiten of voor meerdere personen een zorgverzekering afsluiten dan loopt de korting nog verder op.

U kunt het beste alleen voor een jaarbetaling kiezen indien u dit kunt betalen. Kies hier niet voor wanneer u zich hiermee financieel krap zet. Even terugkomend op het voorbeeld van de DSW zorgverzekering: Stel dat u alleen kiest voor de DSW basisverzekering, de korting zou u kunnen inzetten als reserve voor het verplichte eigen risico, deze komt voor 2016 dan uit op: € 385 – € 23,70 = € 361,30. Al met al kan een jaarbetaling een leuke korting opleveren, maar daar staat dus tegenover dat het jaarbedrag dat u ineens moet betalen wel een flink bedrag is.

8. Zorgtoeslag

Komt u in aanmerking voor zorgtoeslag? Vraag deze dan aan. Iedere maand krijgt u dan van de Belastingdienst een vast bedrag aan zorgtoeslag. Met dit bedrag kunt u een deel van uw zorgpremie betalen. Let wel even op: Aan de hand van uw jaaropgave maakt de Belastingdienst een definitieve belastingaanslag op. Mocht het dan zo zijn dat u meer inkomen hebt gehad dan dat u als schatting hebt doorgegeven, dan kan het zijn dat u zorgtoeslag moet terugbetalen. Andersom geldt dit ook, mocht u minder verdiend hebben, dan krijgt u nog een te ontvangen bedrag aan zorgtoeslag uitgekeerd. Het is van belang wijzigingen in o.a. uw inkomen en huishouding tijdig door te geven aan de Belastingdienst, zodat u op een later moment niet voor verrassingen komt te staan.

9. Kijk in de laatste twee weken van december 2015 of in januari 2016 naar een nieuwe zorgverzekering

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die vooral in de laatste twee weken van december of in januari van het nieuwe jaar met aantrekkelijke aanbiedingen komen om zodoende extra consumenten te verleiden om een zorgverzekering bij hen af te sluiten. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om in die periode juist opzoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Let echter wel goed op de maximale opzegdatum van uw huidige zorgverzekering. Indien u overstapt dient u uw oude zorgverzekering voor 1 januari 2016 op te zeggen. Een zorgverzekering voor 2016 afsluiten is mogelijk tot 1 februari 2016 en gaat in dat geval met terugwerkende kracht in per 1 januari 2016.

10. Een cadeau is leuk, maar korting is leuker

Er zijn aanbieders waarbij u een cadeau krijgt wanneer u een zorgverzekering afsluit. Het gaat dan meestal om cadeaus zoals een console (XBOX One of Playstation 4) of tablet (Apple iPad of Android tablet van Samsung of Asus). U kunt eigenlijk beter kiezen voor korting. Het geld dat u dan namelijk uitspaart kunt u gebruiken om opzij te leggen voor bijvoorbeeld uw verplicht eigen risico voor het geval u zorg nodig hebt die onder het eigen risico valt. Dit kunt u immers niet betalen met een console of tablet. Bovendien vermindert de waarde van cadeaus al snel. Als u dan op een gegeven moment toch besluit om uw cadeau weer te verkopen, dan houdt u minder over, dan dat u voor korting had gekozen.