Zorgverzekeraars vergelijken om geld te besparen. Je kent vast wel iemand die nog steeds over het ziekenfonds praat als die het over een zorgverzekering heeft. Het is een combinatie van vast willen houden aan de ‘goede oude tijd’ in combinatie met een stukje onwetendheid over de nieuwe situatie.
Het ziekenfonds, de naam zegt het eigenlijk al, was een fonds van waaruit de zorg werd betaald. Dit was met name opgezet om zo te regelen dat ook mensen met lagere inkomens zorg konden betalen. Mensen die verplicht bij het ziekenfonds verzekerd waren: mensen met inkomens onder de loongrens, hun gezinsleden zonder eigen inkomen, mensen met een uitkering en ondernemers met een winst uit eigen onderneming onder de loongrens. Mensen met een inkomen boven de loongrens en Gemeente- en Provincieambtenaren waren uitgesloten van het ziekenfonds. Als je in 2005 meer verdiende dan 33.000 euro per jaar dan was je niet verplicht om je te verzekeren. Er waren daar ook geen consequenties aan verbonden.

Alle zorgverzekeraars vergelijken

Hierboven staan de goedkoopste zorgverzekeraars met en zonder vrijwillig eigen risico. Voor een compleet overzicht kun je onze vergelijktool gebruiken.

 • De laagste premies
 • Gemakkelijk online vergelijken
 • 100% Onafhankelijk
 • Zorgverzekeringswet

  Zorgverzekeraars vergelijken bijna wettelijk verplicht. Sinds een paar jaar is de zorgverzekeringswet van kracht. Dit houdt in dat iedereen boven de 18 jaar die in Nederland woont en werkt zich verplicht moet verzekeren voor de zorg. Het maakt nu dus ook niet meer uit of je een hoog of een laag inkomen hebt, hierin wordt geen verschil meer gemaakt. Het is nog wel zo dat kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd bij de ouders. Om mensen met een lager inkomen toch tegemoet te komen in de kosten is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Naar rato van het inkomen krijg je dan een tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Het zou natuurlijk ook wel gek zijn dat iemand met een lager inkomen in verhouding hetzelfde bedrag moeten betalen.
  Met de verplichting heb je dus ook consequenties als je je niet verzekerd. Er worden namelijk hier ook regelmatig controles op uitgevoerd om te checken of iedereen zich aan de verzekeringsplicht houdt. Je kunt dan ook boetes krijgen mocht je verzaken een zorgverzekering af te sluiten.

  In deze zorgverzekering is opgenomen dat iedereen een verplichte basisverzekering moet hebben. Het maakt hier niet uit of je nu een hoog of laag inkomen hebt of jong of oud bent; iedereen in Nederland moet een basisverzekering hebben. In deze verzekering is door de overheid vastgesteld wat hier allemaal uit vergoed wordt. Dit wordt ieder jaar weer opnieuw bekeken, omdat de zorg ook constant aan het veranderen is en daarbij ook de gepaarde kosten. Naast de basisverzekering heb je ook een verplicht eigen risico, wat voor 2015 vastgesteld is op 375 euro. Dit houdt in dat de eerste 375 euro sowieso voor eigen rekening zijn. Voor veel mensen een groot bedrag. Door alle veranderingen in de zorg verandert dit bedrag ook ieder jaar en wordt dit steeds hoger. De premie van de basisverzekering is ook aan verandering onderhevig en kan ook ieder jaar verhoogd worden.

  Per zorgverzekeraar kan dit nog wel eens verschillen. Zo kan de één de prijzen gelijk houden aan het jaar daarvoor, terwijl de ander met enorme ‘stuntprijzen’ komt aanzetten.
  Het kan daarom zeker de moeite waard zijn om eens om je heen te kijken en zorgverzekeraars vergelijken.

  Zorgverzekeraars vergelijken op prijs

  Zorgverzekeraars vergelijken op basis van prijs. Op het internet kun je heel veel vinden over zorgverzekeringen. Er zijn dan ook veel vergelijkingssites te vinden die verschillende zorgverzekeraars naast elkaar op een rijtje zetten waardoor je in één oogopslag kan zien waar je het voordeligst uit bent. Baseer echter je beslissing niet op slechts één vergelijkingssite, er zit hier namelijk nogal wat verschil tussen. Zo kan het zijn dat de vergelijkingssite waarop je kijkt is aangesloten bij verzekeringsmaatschappij als moederbedrijf. Niet ondenkbaar is dat je het ‘voordeligst’ uit bent bij uitgerekend die zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars vergelijken kan dus als snel tientallen euro’s per jaar schelen. Daarnaast hebben veel vergelijkingssites bepaalde deals afgesloten bij verzekeringsmaatschappijen zodat je nog eens extra korting of voordeel kunt krijgen. Hierdoor kan de premie van de basisverzekering van één en dezelfde zorgverzekeraar wel tientallen euro’s verschillen als je op verschillende sites naast elkaar legt. Hieruit kun je dus concluderen dat het zeker de moeite waard is om je goed te verdiepen in de verschillende vergelijkingssites en het enorme aanbod aan zorgverzekeraars om te vergelijken.
  Een meer objectieve vergelijking kun je vinden bij de consumentensites die er juist voor bedoeld zijn om je belangen te behartigen. Zij kijken kritisch naar alle zorgverzekeraars en alle ‘spectaculaire’ aanbiedingen die er allemaal zijn waardoor je als consument soms door de bomen het bos niet meer ziet.

  Waarom precies overstappen?

  Natuurlijk kun je bij je huidige zorgverzekeraar blijven als je gewoon tevreden bent of niet zo van allemaal gedoe houdt. Veel mensen vinden verzekeringen een abstract begrip wat dus niet heel concreet is. Je kunt het niet vastpakken of iedere dag naar kijken. Bedenk wel dat het heel verstandig is om voor jezelf overzichtelijk te hebben waar je nu eigenlijk iedere maand voor betaald. Misschien heb je nu wel een zorgverzekering met allerlei aanvullende verzekeringen en heb je daar een zeker gevoel bij, omdat je voor je gevoel voor alles gedekt bent. Echter, als je nu een kritisch kijkt naar wat voor zorg je nu eigenlijk echt nodig hebt, moet je je dan ook wel overal tegen verzekeren? Ben je namelijk gezond en fit, hoef je in principe nooit naar de huisarts en ga je alleen naar de tandarts om je gebit te laten checken, dan kun je je afvragen of je een aanvullende verzekering of tandverzekering nodig hebt. De kosten van één periodieke controle bij de tandarts wegen namelijk niet op tegen het tienvoudige dat je via je aanvullende tandverzekering betaalt. Je eigen risico verhogen kan financieel ook zeker de moeite lonen, omdat je daardoor korting krijgt bij je zorgverzekeraar. Zo kun je eigenlijk bij ieder keuze die je hebt je afvragen wat voor jou belangrijk is. Het overstappen van zorgverzekeraar en soort verzekering is dan ook zeker de moeite waard om je eens goed in te verdiepen. Met relatief weinig moeite kun je op deze manier heel veel geld gaan besparen tot wel honderden euro’s per jaar. Wie wil dat nou niet?