Wanneer kun je een orthodontie vergoeding ontvangen? Het is tegenwoordig voor steeds meer mensen belangrijk om een goed gebit te hebben. Iedereen wil een stralende glimlach en mooie rechte tanden. In veel gevallen is hier een behandeling van de orthodontist voor nodig. Het nadeel hiervan is dat het ontzettend duur is. In welke gevallen kun je een orthodontie vergoeding krijgen? Heeft dat wel zin? Deze vragen ga ik in dit artikel voor jullie behandelen.

Vergelijk alle orthodontie vergoedingen

Vergelijk hieronder alle vergoedingen voor orthodontie.

Je kunt ook alle specifieke vergoedingen per zorgverzekeraar bekijken.

Een orthodontie vergoeding kun je ontvangen als je een behandeling bij een orthodontist ondergaat. Bij orthodontie en verzekeringen hiervoor wordt erg het onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen. Vergoedingen die je als kind kunt ontvangen zijn vaak vele male hoger dan de vergoedingen die je als volwassene kunt ontvangen. Het basispakket biedt in ieder geval weinig uitkomst. Alleen in extreme gevallen kan er een beroep worden gedaan op het basispakket van je zorgverzekering. Je kunt hierbij denken aan aangeboren afwijkingen in het gezicht of ernstige problemen aan de tanden.

Kinderen tot de 18 jaar zijn vaak bij de ouders meeverzekerd. Als je kind bijvoorbeeld een beugel wil of nodig heeft volstaat vaak een aanvullende verzekering van de ouders. Dit is echter niet altijd het geval. In andere gevallen is het voor het kind ook nodig om een aanvullende verzekering te hebben.

Voor volwassenen geldt dat ze een orthodontie vergoeding kunnen ontvangen als ze aanvullend verzekerd zijn. Deze aanvullende verzekeringen zijn duur en verschillen onderling nogal van elkaar. Wat deze verschillen zijn en of het slim is om een orthodontie verzekering af te sluiten ga ik verder uitwerken.

Waarom zou ik voor een orthodontie vergoeding kiezen?

Een orthodontie vergoeding ontvangen kan in veel gevallen heel handig zijn. Een behandeling bij een orthodontist is namelijk heel duur. Als je een behandeling van een orthodontist krijgt ben je al snel meer dan €2000 kwijt. Dit is erg veel geld om zelf te moeten betalen, daarom kan het in veel gevallen handig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Een nadeel van deze verzekeringen is weer dat ze erg duur zijn. Denk dus goed na over het afsluiten van een aanvullende verzekering voor orthodontie. Aan de andere kant kan het je ook een hoop geld besparen. Zoals al eerder werd gezegd kost een behandeling bij een orthodontist al snel meer dan €2000. Stel nu dat je al tijdig weet dat je kind een beugel moet, dan kun je een aanvullende verzekering af sluiten. De extra kosten die je dan moet maken voor de aanvullende verzekering wegen dan zeker wel op tegen de vergoeding die je ontvangt van de zorgverzekeraar. Een simpele rekensom:

3 jaar behandeling beugel € 2.500
1 jaar extra kosten aanvullende verzekering € 30 x 12 (maanden) = € 360
Vergoeding voor beugel € 1000
Winst € 1.000 – € 360 = € 640

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat het maken van extra kosten voor de aanvullende verzekering een winst oplevert van €640. Je hebt vast gezien dat ik in dit voorbeeld maar voor 1 jaar rekening houdt met de extra kosten voor je aanvullende verzekering. Het is namelijk wel van belang om je aanvullende verzekering na 1 jaar stop te zetten of over te stappen naar een andere verzekeraar. Als je voor langere tijd verzekert blijft met deze aanvullende verzekering lopen de kosten al snel op. In dit geval wegen de extra kosten niet meer op tegen de vergoeding die je kan ontvangen.

Welke orthodontie vergoeding bestaat er?

De orthodontie vergoeding is bij de verzekeraars op verschillende manieren ingedeeld. Zo zijn er verzekeraard die ervoor kiezen om eenmalig een maximum bedrag uit te keren voor een orthodontie behandeling. Daarnaast zijn er ook nog zorgverzekeraars die een bepaald percentage van een maximum bedrag uitkeren. Hierbij kun je denken aan 80% van € 850. Omdat de verschillen zo groot zijn is het verstandig om goed je ziektekostenverzekering te vergelijken en de polisvoorwaarden door te lezen.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij een orthodontie vergoeding?

Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering voor orthopedie is het verstandig om te onthouden dat sommige verzekeraars een wachttijd hanteren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld minimaal een jaar op de wachtlijst staat om een behandeling bij de orthodontist te krijgen. In dit geval moet je dus minimaal 2 verzekeringsjaren de extra kosten van de aanvullende verzekering betalen. Kijk daarom goed of de vergoeding nog wel opweegt tegen de extra kosten voor 2 jaar aanvullend verzekerd zijn.

Ten slotte, en het kan niet vaak genoeg gezegd worden, kijk goed naar de polisvoorwaarden voordat je een aanvullende verzekering afsluit!