De kraamzorg vergoeding is een vergoeding waar veel mensen aanspraak op zouden kunnen maken. Jaarlijks worden er in Nederland tussen de 170.000 en 200.000 kinderen geboren. Voor alle ouders van deze kinderen is het mogelijk om kraamzorg te krijgen. Een bevalling en de kraamzorg die daar bij hoort kosten veel geld. Daarom kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren tegen kraamzorg. Hoe werkt het precies? Is het voor mij slim om een aanvullende verzekering af te sluiten? Deze vragen worden hier behandeld.

Vergelijk alle kraamzorgverzekeringen

Vergelijk hieronder alle kraamzorg dekkingen.

Je kunt ook alle specifieke vergoedingen per zorgverzekeraar bekijken.

Zoals al werd aangegeven zijn er heel veel mensen die gebruik zouden kunnen maken van de kraamzorg vergoeding. Omdat niet voor iedereen duidelijk is hoe het precies werkt zijn er echter genoeg mensen die er geen gebruik van maken. Dit is zonde! Het kan je namelijk veel geld schelen als je er wel voor kiest om aanvullend verzekerd te zijn voor kraamzorg. Daarom ga ik hier uitleggen hoe je geld kunt besparen met een aanvullende verzekering voor kraamzorg en hoe de kraamzorg precies werkt.

Hoe werkt de kraamzorg vergoeding?

De kraamzorg vergoeding kun je ontvangen als je beschikt over een aanvullende verzekering en gebruik maakt van kraamzorg. Een groot gedeelte van de kraamzorg wordt echter ook uit het basispakket vergoedt. Het gaat hier om minimaal 24 uur en maximaal 80 uur.

Bevalling ziekenhuis

Je kunt in Nederland kiezen waar je wilt bevallen. Als er geen complicaties hebben plaatsgevonden tijdens de zwangerschap kun je er voor kiezen om thuis te bevallen. Het grootste gedeelte van de Nederlandse vrouwen bevalt echter in het ziekenhuis. Dit is niet kosteloos. Voor een bevalling in het ziekenhuis wordt een eigen bijdrage gerekend van €316,87. Deze eigen bijdrage is niet te verwarren met het eigen risico. De kraamzorg die je na de bevalling in het ziekenhuis ontvangt is ook niet kosteloos. Per dag wordt hier een eigen bijdrage van €33 voor gerekend. De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis en de kraamzorg die je daarbij ontvangt kunnen dus erg hoog worden.

Naast de kosten die een bevalling in het ziekenhuis met zich mee brengt worden ook de dagen kraamzorg in het ziekenhuis in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg. Bij 1 dag kraamzorg in het ziekenhuis zijn er dus nog maar 66 uur kraamzorg thuis over (80-24). De kosten van de eigen bijdrage vervallen als er sprake is van een medische noodzaak.

Bevalling thuis

Voor een thuisbevalling gelden iets andere regels. Zo hoef je geen eigen bijdrage te betalen voor de bevalling. Voor de kraamzorg na de bevalling is dit anders. Voor iedere uur kraamzorg wordt een eigen bijdrage gerekend van €4,15. Bij een maximum van 80 uur kraamzorg kunnen de kosten in dit geval oplopen tot €332.

Welke kraamzorg vergoeding bieden de zorgverzekeraars?

De kraamzorg vergoeding wordt door verzekeraars op verschillende manieren ingericht. De kraamzorg wordt vergoedt vanuit het basispakket. Met een aanvullende verzekering is het mogelijk om je te verzekeren voor de eigen bijdrages. Dit geldt voor zowel de eigen bijdrage van de bevalling als voor de eigen bijdrage voor de kraamzorg. Deze kun je ook apart van elkaar afsluiten. Je kunt bijvoorbeeld thuis bevallen, dan heb je geen aanvullende verzekering nodig voor een bevalling in het ziekenhuis. Je verzekert je dan alleen voor de eigen bijdrage voor de kraamzorg.

Afhankelijk van wat je wil kun je dus een vergoeding ontvangen voor de eigen bijdrage. De meeste verzekeraars vergoeden de eigen bijdrage voor 100%. Voor de kraamzorg geldt vaak een maximum aantal uren kraamzorg die worden vergoed. Uiteraard betekent een hogere premie een betere dekking en dus ook een hogere vergoeding. Vergelijken van je zorgverzekering is in dit geval dus wel slim!

Welke kraamzorg vergoeding moet ik kiezen?

De kraamzorg vergoeding die voor jou het beste is verschilt per persoon. Dit heeft allereerst te maken met je voorkeuren voor de bevalling. Doe je dit het liefste thuis of kies je toch voor het ziekenhuis? Kies je er voor om thuis te bevallen dan kun je de module voor poliklinische bevalling weg laten.
Vergeet ook niet om je zorgverzekering weer aan te passen als je kind geboren is. Het zou zonde zijn om het jaar na de bevalling ook weer extra verzekerd te zijn. Tenzij er uiteraard nog een kleine op komst is!