De goedkoopste tandartsverzekering vinden is niet voor iedereen even makkelijk. Waar moet je rekening mee houden? Welke verschillende tandartsverzekeringen bestaan er? In dit artikel ga ik je antwoord geven op deze vragen, zodat jij nooit te veel hoeft te betalen voor dat perfecte gebit!

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Vergelijk hieronder alle tandartsverzekeringen.

Je kunt ook alle specifieke vergoedingen per zorgverzekeraar bekijken.

Vergoedingen voor de tandarts

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je kan een zorgverzekering naar eigen voorkeuren helemaal zelf samenstellen. Wat al deze zorgverzekeringen gemeen hebben is dat ze beschikken over het basispakket. Dit basispakket is bij elke aanbieder hetzelfde, alleen de premies verschillen. Bezoeken aan de tandarts en tandartsbezoeken zijn niet in dit basispakket opgenomen, met uitzondering van kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Voor volwassenen is het dus sterk aan te raden om een tandartsverzekering af te sluiten. Dit kan bij elke zorgverzekeraar door een aanvullende verzekering af te sluiten. Afhankelijk van je situatie en je wensen kun je een keuze maken uit verschillende aanvullende verzekeringen. Maar welke moet je kiezen? Wat is de goedkoopste tandartsverzekering? Ik ga voor jullie uitzoeken hoe je het beste een keuze kan maken en welke tandartsverzekering voor jou het goedkoopst is.

Goedkoopste tandartsverzekering: waarom een tandartsverzekering?

De goedkoopste tandartsverzekering vinden was vroeger helemaal niet van toepassing. De kosten die je maakte bij de tandarts werden uit het basispakket vergoed. Tegenwoordig is dit heel anders. Zoals eerder gezegd zijn alleen kinderen beneden de 18 jaar nog volledig gedekt in de basisverzekering van een zorgverzekering. Volwassenen moeten voor vergoedingen van tandartsbehandelingen beschikken over een aanvullende verzekering: een tandartsverzekering. Als je niet beschikt over een tandartsverzekering en je moet toch voor een behandeling naar de tandarts dan moet je zelf voor de kosten opdraaien. Zelfs het eigen risico van je basisverzekering wordt niet gebruikt voor de kosten van de tandarts. Wil je niet voor dure tandartskosten op moeten draaien, dan is het hebben van een tandartsverzekering een must!

Welke verschillende tandartsverzekeringen bestaan er?

De verschillende zorgverzekeraars willen allemaal de goedkoopste zorgverzekering aanbieden. Ze hebben allemaal een eigen manier om de aanvullende tandartsverzekeringen in te richten. Een manier die door zorgverzekeraars vaak gebruikt wordt is tot bepaalde bedragen vergoeden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een verzekering af te sluiten die tandartskosten tot €250 vergoedt. Alle tandartskosten tot dit bedrag worden dan vergoed, alles daarboven is voor eigen rekening. Zo kun je kiezen voor vergoedingen van €250, €500 of €750. Hoe hoger het maximum bedrag dat de zorgverzekeraar vergoedt, hoe hoger de premie is die je er voor betaalt. Dit is nog maar één voorbeeld van een constructie die zorgverzekeraars gebruiken. Een ander voorbeeld is dat er gebruik gemaakt wordt van sterren. Zo kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten van 1,2,3 of 4 sterren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe meer de verzekeraar vergoedt. Je zult het inmiddels gemerkt hebben, het is nog niet zo makkelijk om een goede keuze te maken! In de volgende paragraaf zal ik een aantal tips geven om je keuze toch iets makkelijker te maken.

Wat is nu de goedkoopste tandartsverzekering?

De goedkoopste tandartsverzekering kiezen is echt maatwerk. Daarom is het voor iedereen weer anders wat de beste keuze is. Hier geef ik een aantal tips om je te helpen bij deze keuze. Allereerst is het goed om in te schatten hoeveel gebruik je gaat maken van de tandarts. Meestal kun je op basis van je verleden wel inschatten hoe vaak je naar de tandarts gaat en hoeveel behandelingen je in het verleden hebt gehad. Op basis hiervan kun je ongeveer inschatten welke kosten je in de toekomst gaat maken. Dit geldt voor zowel mensen met een goed gebit als mensen met een slecht gebit, al zullen diegenen met een slecht gebit een iets hogere dekking willen hebben.

Nu je ongeveer in kaart hebt welke kosten je gaat maken kun je gaan kijken naar de kosten die een tandarts in rekening brengt voor zijn/haar diensten. Deze kosten zijn vastgesteld en zijn bij elke tandarts hetzelfde. Kijk bijvoorbeeld op www.tandarts.nl voor een overzicht met de actuele prijzen. Vervolgens kun je gaan kijken naar de kosten van de behandelingen die je nodig denkt te hebben. Zo kun je precies in kaart brengen wat je de komende jaren aan tandartskosten kwijt denkt te zijn. Ten slotte kun je nu de verschillende zorgverzekeraars met elkaar gaan vergelijken op basis van je persoonlijke situatie. Met deze tips moet het geen probleem meer zijn om de voor jou goedkoopste tandartsverzekering te kiezen! Je kunt er ook voor kiezen om gewoon je ziektekostenverzekering te vergelijken.