De goedkoopste basisverzekering vinden is elk jaar weer een tijdrovende bezigheid. Maar wat is nu eigenlijk een basisverzekering en waar moet je op letten? Een goedkope basisverzekering is een zorgverzekering die iedereen die in Nederland woont en werkt verplicht moet hebben. Kinderen tot 18 jaar zijn met de ouders meeverzekerd. Met deze verzekering ben je sowieso voor alle veelvoorkomende zorg gerelateerde zaken gedekt. Hierbij kun je denken aan een ziekenhuisopname, onderzoeken, een bezoek aan de huisarts. De rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket voor de verzekering zit. Het kan zo zijn dat in 2016 hier een wijziging in gaat plaatsvinden.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Hierboven staan de goedkoopste basisverzekeringen met en zonder vrijwillig eigen risico. Voor een compleet overzicht kun je onze vergelijktool gebruiken.

 • De laagste premies
 • Gemakkelijk online vergelijken
 • 100% Onafhankelijk
 • Bij alle verzekeraars is het basispakket gelijk en niemand mag geweigerd worden voor het basispakket. Ook als je veel medische problemen hebt, zoals een chronische ziekte of wat ouder bent mag je niet geweigerd worden voor de basisverzekering.

  Bij een de goedkoopste basisverzekering betaal je een vast bedrag aan de zorgverzekeraar. Dit heet de nominale premie. Als je een laag inkomen hebt kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Je krijgt daarvoor iedere maand een bedrag van de belastingdienst.

  Wat vergoedt de goedkoopste basisverzekering?

  In 2015 wordt in de goedkoopste basisverzekering onder andere het volgende vergoed: geneeskundige zorg door huisartsen, medische specialisten en verloskundigen; verblijf in het ziekenhuis; medicijnen; fysiotherapie tot 18 jaar; logopedie en ergotherapie; ziekenvervoer; kraamzorg; tandheelkundige chirurgische zorg (kaakchirurg) en kunstgebit. Dit is een greep uit het rijtje vergoedingen, online is een volledige lijst te vinden.

  Hoe zit het met eigen risico?

  Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar heeft een verplicht eigen risico. In 2015 is dit 375 euro per persoon per jaar. Dit houdt in dat als je kosten maakt die buiten de goedkoopste basisverzekering vallen de eerste 375 euro aan kosten voor je eigen risico zijn. Maak je meer kosten dan wordt dit vergoed. Het is bij veel zorgverzekeraars ook mogelijk om je eigen risico al bij voorbaat in termijnen te betalen. Hierdoor hoef je niet in één keer een groot bedrag neer te tellen. Mocht je achteraf geen gebruik hebben gemaakt van de zorg dan krijg je het bedrag in het jaar daarop weer teruggestort of het wordt verrekend met je premie.

  Naast het verplichte eigen risico is het ook mogelijk om aanvullende een vrijwillig eigen risico te nemen vanaf honderd euro tot 500 euro. Het voordeel hiervan is dat de zorgverzekeraar je ter compensatie een lagere maandpremie biedt.

  Welke soorten polissen zijn er?

  Om het voor iedereen simpel te maken zijn er meerdere soorten polissen in plaats van één enkele. Hier volgt een overzicht van de meest gekozen:

  – Naturapolis: Bij een naturapolis heb je recht op zorg. Je maakt gebruik van de zorgaanbieders waar je verzekeraar een contract mee heeft gesloten. De zorgverzekeraar betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de zorgaanbieder, waardoor je hier zelf niet over hoeft na te denken. Mocht het zo zijn dat je een andere zorgaanbieder wilt dan kan het zo zijn dat de vergoeding wel lager wordt als de verzekeraar hier geen contract mee heeft gesloten.

  Budgetpolis: Een budgetpolis is een naturapolis waarin slechts een beperkt aantal zorgaanbieders zitten waarmee de verzekeraar een contract heeft. Wel is het zo dat de verzekeraar geen polissen mag aanbieden waarin bijvoorbeeld geen contract is opgenomen met academische ziekenhuizen.

  – Restitutiepolis: Bij een restitutiepolis heb je recht op een vergoeding van zorg. Hierbij heeft de verzekeraar geen contracten met zorgaanbieders en kies je zelf je zorgverlener. Meestal schiet je dan de kosten eerst voor die vervolgens weer declareert bij je verzekeraar.

  – Combinatiepolis: Bij deze polis heb je in bepaalde gevallen recht op zorg (zoals bij een naturapolis geregeld is) en in andere gevallen heb je recht op vergoeding van zorg (zoals bij de restitutiepolis).

  – Collectieve zorgverzekering: Bij veel werkgevers of bijvoorbeeld een (sport-)vereniging is het mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten waardoor je nog een extra voordeel krijgt wat kan oplopen tot tien procent korting op de normale premie.

  Wat moet je uiteindelijk gaan kiezen?

  De uiteindelijke keuze voor je goedkoopste basisverzekering hangt af van je persoonlijke wensen en situatie. Als je het niet zo breed hebt is het niet zo gek dat je niet voor een hoog eigen risico gaat. Natuurlijk wordt je maandpremie lager, maar je moet wel rekening houden met het eventueel moeten betalen van een hoge eigen bijdrage in de zorg. Heb je niet een specifieke voorkeur voor een bepaalde zorgaanbieder dan is een budgetpolis de goedkoopste optie waarbij je toch goed verzekerd bent en sowieso recht hebt op zorg. Daarnaast hoef je dan ook niet de kosten voor te schieten zoals dat bij een restitutiepolis wel het geval is.

  Als je kiest voor het hoogste eigen risico dan heb je maandelijks een groot voordeel te pakken. Op jaarbasis kan je dat al gauw een paar honderd euro schelen, zeker als je dit ook nog eens combineert met een budgetpolis. Vooral als je weinig zorg nodig hebt en verwacht nodig te hebben is dit een slimme overweging om zo met weinig moeite veel geld te gaan besparen.

  Natuurlijk kun je ook je persoonlijke voorkeur voor hebben voor een bepaalde zorgaanbieder zoals een ziekenhuis of wil je gewoon de vrije keus hebben hierin. Dan is het verstandig om voor een restitutiepolis te gaan. Deze heeft wel een hogere premie maar sluit wel aan bij je eigen voorkeuren.

  Het meest voordelig ben je uit als je een combinatie hebt van het hoogste eigen risico, de budgetpolis en de collectieve zorgverzekering. Wees hierin altijd wel kritisch, want het kan zo zijn dat ook bij een collectieve zorgverzekering bepaalde voorwaarden zijn opgenomen waardoor je beter af bent zonder collectief.

  Je ziet dan ook dat het in ieder geval de moeite loont om je in de materie te verdiepen en voordat je de keuze maakt je voor jezelf op een rij zet wat voor jou belangrijk is en met welke ziektekosten je verwacht het volgende jaar mee te maken te krijgen. Voor iedere persoon zal dit anders zijn en binnen één huishouden kun je dan ook wel te maken krijgen met verschillende typen polissen. Het gaat dan ook niet om of je een goedkoopste basisverzekering kiest, maar welke het meest op jou van toepassing is.