Eigen risico ziektekostenverzekering 2020, hoe werkt dit eigenlijk? Bij een wettelijk verplichte zorgverzekering hoort een wettelijk eigen risico. Het bedrag van het eigen risico verandert jaarlijks. In 2012 bedroeg dit bedrag nog 220 euro, maar ondertussen is dit al tot 375 euro gestegen in 2015. De overheid stelt deze bedragen in om de kosten voor zorgverzekeringen zo laag mogelijk te houden. Door deze maatregelen kunnen de zorgpremie en de zorgverzekering ongeveer gelijk gehouden worden. Wie nooit problemen met zijn gezondheid of lichaam heeft, gaat dus te veel zorgpremie betalen op langere termijn. Als dit het geval is kan je een soort van korting aanvragen op je zorgpremie. Het is dan nuttig om een hoger vrijwillig eigen risico aan te vragen.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Hierboven staan de goedkoopste basisverzekeringen met en zonder vrijwillig eigen risico. Voor een compleet overzicht kun je onze vergelijktool gebruiken.

 • De laagste premies
 • Gemakkelijk online vergelijken
 • 100% Onafhankelijk
 • Wat houdt een hoger vrijwillig eigen risico in

  Wie weinig zorgen nodig heeft, kan dus kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico 2020. Je kiest er dan voor om alle medische kosten zelf te bekostigen. Personen die amper naar hun huisarts gaan, betalen hier wel voor in de basisverzekering. Het eigen risicobedrag moet men wel verplicht laten opmaken.

  Mensen die weinig zorgen nodig hebben, kunnen besparen op de zorgpremie door het eigen risico 2020 te verhogen. Het vrijwillig eigen risico 2020 zal even hoog zijn als in 2016, namelijk 500 euro. Men mag het eigen risico verhogen tot 500 euro. Let op dat er altijd nog het wettelijk verplicht eigen risico 2020 is dat je moet betalen. Samengeteld kom je dus op een totaal van 875 euro aan eigen risico.

  Sparen voor het eigen risico

  De zorgpremie kan verlaagd worden bij een hoger eigen risico dus. Dit kan dus een flinke besparing opleveren voor mensen die weinig zorg nodig hebben. Deze mensen komen niet aan hun vrijwillig eigen risico en profiteren zo van een mooie korting op hun zorgpremie.
  Let wel op! De kosten bij medische ingrepen kunnen al snel oplopen. Bij verkeersongelukken of het oplopen van ernstige ziektes kunnen de zorgkosten zeer hoog oplopen. Het eigen risico zal dan wel degelijk bereikt worden. We raden dan ook aan om een bedrag achterwege te houden zodat je je medische kosten toch nog kan betalen bij een verkeersongeluk bijvoorbeeld.

  Korting op je premie met een hoger eigen risico

  Waarom krijgt men nu korting op de zorgpremie bij een hoger vrijwillig eigen risico 2020? De zorg wordt betaalbaarder, de verzekerde moet zelf uitkeren bij een ‘schade’ zoals een duur medicijn. De verzekeraar moet voor minder kosten opdraaien en zal dan ook mooie kortingen geven op de klant zijn zorgpremie.

  Hoger eigen risico is niet voor iedereen

  Het afsluiten van een hoger vrijwillig eigen risico is niet weggelegd voor iedereen. Alleen mensen die amper gebruik maken van zorgen en daarmee geld overhouden, kunnen voor een hoger vrijwillig eigen risico in 2020 kiezen. Het is dus absoluut niet weggelegd voor mensen die vaak gebruik maken van de tandarts of een huisarts. Het is ook afgeraden voor mensen die lijden onder chronische ziektes.

  De voor- en nadelen van een hoger eigen risico

  Personen die maar weinig zorgen jaarlijks nodig hebben, kunnen dus een mooie korting behalen op hun zorgpremie door het vrijwillig eigen risico 2020 te verhogen. Men mag het bedrag tot 500 euro verhogen. In het totaal wordt dit dan 875 euro.
  Het geld dat je uitspaart op de zorgpremie kan je best sparen voor wanneer men toch iets ernstig moest voorhebben. Dit noemt men het vrijwillig eigen risico. Dit gaat gelden wanneer er toch iets aan de hand moest zijn. Dan kan je met het gespaarde geld het vrijwillig eigen risico betalen.

  Personen die veel zorgen nodig hebben zoals personen met een chronische ziekte kunnen best vasthouden aan het wettelijk verplichte eigen risicobedrag. Het is dus verstandig om het vrijwillig eigen risico niet te verhogen. Op korte termijn zal de verzekerde meer premie betalen, maar op lange termijn is dit toch wel voordeliger. De verzekering begint jammer genoeg pas aan de uitbetaling wanneer het wettelijk verplichte eigen risicobedrag bereikt is. Als je dus weet dat je al snel meer dan 375 euro aan medische kosten gaat opdoen, dan is het afgeraden om een hoger eigen risico af te spreken in 2020.

  Verplicht eigen risico uitzonderingen

  Dit risico geldt voor alle zorgkosten die je maakt, maar er zijn ook enkele uitzonderingen op de regel:
  – Ben je jonger dan 18 jaar, dan betaal je geen zorgpremie en heb je ook geen eigen risico;
  – Een verloskundige of kraamzorg zijn uitgesloten;
  – Dingen die de huisarts zelf doet (zonder bemiddeling van een ziekenhuis);
  – Onderzoeken in belang van de bevolking (onderzoek naar kanker);
  – Griepprik voor risicogroepen (ouderen);
  – Aanvullende pakketten die de zorgverzekeraar betaalt (bijvoorbeeld 100% tandartsverzekering bij je verzekering).

  Zorgverzekering 2020: wat verandert er?

  Er gaan enkele wijzigingen gebeuren in 2020 aan je zorgverzekering. Er zou veel gaan veranderen op het gebied van de vrije artsenkeuze. Uiteindelijk valt dit toch goed mee te vallen. Men was van plan om de vrije artsenkeuze stevig te beperken, maar dat voorstel is toch niet doorgegaan. Ondertussen heeft de minister een nieuw voorstel ingediend waarin de gevolgen voor de vrije artsenkeuze minimaal zijn. Daarnaast behoudt men de budgetpolis. Dat betekent dat je zorg bij een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen onderlinge afspraken mee heeft, het grootste deel toch van vergoed wordt. Daarnaast krijg je zelfs korting op je eigen risico wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

  Het eerste plan is weggestemd door de Eerste Kamer omdat het veel kritiek te verwerken kreeg. Dit tweede plan is nog niet definitief. Er zijn wel veel voorstanders van de korting die je krijgt als men bij een gecontracteerde zorgverlener gaat. Pas later dit jaar zal men weten wat de effectieve wijzigingen voor 2020 zullen zijn voor je zorgverzekering. Daarnaast mag men dus nog altijd vrij hun arts kiezen.

  Basisverzekering 2020

  De sportarts zou deel uit gaan maken van het basispakket. De sportarts zal dus voor elke burger beschikbaar zijn. Daarnaast heeft men voorspeld dat de inkomensafhankelijke bijdrage zal opgetrokken worden. Maar ook dat is nog niet zeker.