Een bril vergoeding krijgen als je een nieuwe bril koopt? Dit is mogelijk bij verschillende zorgverzekeraars. De bril is niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld en heeft naast een functionele ook een andere functie: het ziet er mooi uit! Naast de bril zijn er veel mensen die gebruik maken van een ander middel om hun zicht te verbeteren, namelijk de lenzen. Voor zowel de bril als lenzen kun je dus een vergoeding krijgen via je zorgverzekeraar. Maar hoe werkt dit precies? Wanneer is het voor mij handig om een aanvullende verzekering voor een bril of lenzen af te sluiten? Dit artikel geeft op deze vragen een antwoord.

Vergelijk alle vergoedingen voor brillen en lenzen

Vergelijk hieronder alle vergoedingen voor de aanschaf van een nieuwe bril of lenzen.

Je kunt ook alle specifieke vergoedingen per zorgverzekeraar bekijken.

Toch een totaaloverzicht bekijken? Gebruik dan onze zorgverzekering vergelijker.

Je bril vergoeding kun je tegenwoordig dus ontvangen als je hiervoor goed verzekerd bent. In de meeste gevallen worden de kosten die je maakt bij het aanschaffen van een nieuwe bril of lenzen niet uit het basispakket vergoed. Alleen in speciale gevallen kun je een beroep doen op het basispakket van je zorgverzekering. Je kunt alleen gebruik maken van een brillen vergoeding uit je basisverzekering als daar een medische noodzaak voor is. Hierbij kun je denken aan speciale oogafwijkingen. Zelfs in deze gevallen worden niet de volledige kosten vergoed, maar zal je zelf nog een eigen bijdragen moeten betalen. Het is dus zeer lastig om in aanmerking te komen voor een brillen vergoeding uit je basisverzekering. Als je toch graag vergoedingen wilt ontvangen voor je bril of lenzen is het aan te raden om een aanvullende verzekering af te sluiten. Maar welke verzekeringen bestaan er dan en is het voor mij slim om een brillenverzekering af te sluiten?

Waarom zou ik kiezen voor een bril vergoeding?

Het ontvangen van een brillen vergoeding is, zoals eerder gezegd, zeer moeilijk als je alleen een basispakket hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. Alleen als er een speciale medische noodzaak is kun je gebruik maken van je basispakket. In alle andere gevallen wordt er vanuit het basispakket helemaal niets vergoed. Dit betekent dat je zelf de kosten moet betalen voor de aanschaf van een nieuwe bril, lenzen of je lenzenvloeistof. Wil je deze kosten liever niet zelf betalen en in aanmerking komen voor een vergoeding van je zorgverzekeraar? Dan zal je een aanvullende verzekering af moeten sluiten. Kijk op www.ziektekostenverzekeringvergelijken2016.nl voor een vergelijking van de verschillende aanvullende verzekeringen.

Hoe krijg ik een bril vergoeding?

Voor een brillen vergoeding moet je een aanvullende verzekering afsluiten bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars hebben de brillenverzekeringen allemaal op een eigen manier ingericht. In de meeste gevallen wordt een pakket aangeboden waarbij je in een bepaalde periode tot een maximum bedrag mag declareren. Denk hierbij aan een maximum bedrag dat je mag declareren van €100 in 3 jaar. Hoe hoger de bedragen zijn die je mag declareren, hoe hoger de premie is die je betaalt. Een overzicht van de aanbiedingen zou er als volgt uit kunnen zien:

  • € 50 per persoon in 3 jaar
  • € 150 per persoon in 3 jaar
  • € 250 per persoon in 3 jaar

De premie is uiteraard het hoogst bij de laatste categorie. Als je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten waarin brillen vergoed worden, let dan ook op hoe je zorgverzekeraar de gedeclareerde bedragen uitkeert. Bij de ene zorgverzekeraar kun je bijvoorbeeld maar maximaal 1 keer in de 3 jaar een declaratie indienen, terwijl je bij de andere meerdere mogelijkheden hebt om te declareren. Een voorbeeld: je dient één keer een declaratie in van €50 en kunt de rest van de 3 jaar geen declaratie meer indienen. Bij een andere zorgverzekeraar kun je meerdere keren een bedrag van €50 declareren tot je maximum bereikt is. Lees dus goed de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit!

Kan een bril vergoeding voor mij uit?

In veel gevallen is een bril vergoeding niet altijd de meest voordelige keuze. De aanvullende verzekering die je af moet sluiten is vaak een stuk duurder dan de basisverzekering, terwijl je er relatief weinig voor terugkrijgt. Als je een redelijke vergoeding wilt ontvangen moet je al snel een duur pakket afnemen. Bedenk voor jezelf dus goed hoeveel je extra wilt betalen voor het ontvangen van een brillen vergoeding en nogmaals: lees goed de polisvoorwaarden door!