Een alternatieve geneeswijzen vergoeding ontvangen? Hoe kun je dit voor elkaar krijgen? De alternatieve geneeswijzen worden steeds populairder in Nederland. Er zijn veel mensen die de reguliere gezondheidszorg laten liggen voor de alternatieve gezondheidszorg of kiezen voor een aanvulling van de alternatieve zorg op de reguliere zorg. Velen hebben hier baat bij en kunnen door de alternatieve zorg beter leven. Wanneer kun jij er gebruik van maken?

Vergelijk alle vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen

Je kunt ook alle specifieke vergoedingen per zorgverzekeraar bekijken.

In Nederland kun je alleen een alternatieve geneeswijzen vergoeding ontvangen als je een aanvullende verzekering afsluit. Geen enkele alternatieve geneeswijze wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Toch hebben veel mensen wel baat bij een alternatieve geneeswijze om hun gezondheid te verbeteren. Als je denkt aan alternatieve geneeswijzen denk je misschien aan hele aparte dingen, maar er vallen behoorlijk wat zorgvormen onder waar iedereen wel eens gebruik van zou kunnen maken. Als je bijvoorbeeld last hebt van je rug kan een bezoekje aan de chiropractor uitkomst bieden en als je last hebt van een depressie kan een consult van een psychosociaal therapeut misschien helpen. Kortom, het beeld dat we hebben van alternatieve geneeswijzen klopt niet helemaal. Iedereen kan er vroeg of laat belang bij hebben.

Alternatieve geneeswijzen vergoeding: waarom kiezen voor een aanvullende verzekering?

Voor een alternatieve geneeswijzen vergoeding is dus een aanvullende verzekering nodig. Waarom zou je hiervoor kiezen? Het antwoord hierop is simpel: je kunt er een hoop geld mee besparen! Stel dat je al een tijd last van je rug hebt en dat je volgend jaar gebruik gaat maken van de diensten van een chiropractor. In dit geval kun je al een aanvullende verzekering afsluiten voor het volgende jaar, waarin alternatieve geneeswijzen meeverzekerd zijn. Als je bedenkt dat een behandeling bij een chiropractor al snel €50 kost dan kan het afsluiten van een aanvullende verzekering (die bijvoorbeeld €15 per maand kost) al snel uit.

Naast het financiële voordeel dat het afsluiten van een aanvullende verzekering je oplevert is er nog een ander voordeel te noemen. Doordat je een aanvullende verzekering afsluit voor een alternatieve geneeswijzen vergoeding ben je ook op andere gebieden beter verzekerd. Doordat je beter verzekerd bent heb je voor bijvoorbeeld fysiotherapie ook een betere dekking. Dit geldt natuurlijk ook voor andere zorgvormen. Uiteraard is het kiezen van een aanvullende verzekering maatwerk en daarom is het slim om voor je keuze goed te vergelijken.

Welke alternatieve geneeswijzen vergoeding bieden de zorgverzekeraars?

Om voor een alternatieve geneeswijzen vergoeding in aanmerking te komen gelden een aantal regels. Allereerst moet je natuurlijk een aanvullende verzekering hebben waarin de desbetreffende alternatieve geneeswijze gedekt is. Daarnaast moet je behandelaar aangesloten zijn bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar erkend wordt. Kijk daarom goed naar de polisvoorwaarden bij het afsluiten van een verzekering en kijk goed of je behandelaar wel erkend wordt. Ten slotte gelden er bij de verschillende verzekeraars soms nog andere afwijkende regels. Mocht je iets willen weten of kom je ergens niet uit, neem dan contact op met de zorgverzekeraar.

Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet kun je gebruik maken van een alternatieve geneeswijzen vergoeding. De meeste verzekeraars bieden een maximum bedrag dat aan alternatieve geneeswijzen vergoeding per jaar wordt uitgekeerd. Per verzekeraar verschilt het vervolgens ook of ze 100% of bijvoorbeeld 80% van het maximum bedrag vergoeden. Daarnaast wordt vaak ook een maximum gesteld aan het bedrag dat per consult vergoedt wordt. Kijk dus goed waar je gebruik van wilt maken!

Wat moet ik verder nog weten over de alternatieve geneeswijzen vergoeding?

Zoals bij eigenlijk elke aanvullende verzekering die je afsluit is het aan te raden om de voorwaarden van de zorgverzekeraar door te nemen. In het geval van de alternatieve geneeswijzen vergoeding komt het namelijk voor dat sommige zorgverzekeraars niet alle alternatieve geneeswijzen vergoeden. Niet alle behandelaars worden namelijk door de verzekeraar erkend. Let dus goed op of jouw behandeling wel door je zorgverzekeraar vergoedt wordt.

Ten slotte: lees de polisvoorwaarden goed door!