Aanvullende verzekering vergelijken is belangrijk. Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten bovenop je basisverzekering. Hoewel de basisverzekering de meest basale zaken wel vergoed is hiermee niet alle zorg gedekt. Als je hoge ziektekosten hebt of verwacht die te gaan maken is het handig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt je extra verzekeren voor tandartszorg (zoals periodieke controles en gebitsreiniging), orthodontie voor je kinderen of zelfs zorg in het buitenland. Ook worden hiermee verschillende therapieën vergoed.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Vul hieronder de vergoeding in die je zoekt. Wij zetten voor je de goedkoopste aanvullende verzekeringen op een rij.

Toch een totaaloverzicht bekijken? Gebruik dan onze zorgverzekering vergelijker.

Is een aanvullende verzekering vergelijken noodzakelijk?

Of je aanvullende verzekering vergelijken noodzakelijk is moet je jezelf altijd afvragen. Als je verwacht niet zo veel zorgkosten te gaan maken voor het komende jaar en je hoeft eigenlijk nooit naar de huisarts omdat je over het algemeen fit en gezond bent, kun je er gemakshalve wel vanuit gaan dat er volgend jaar niet veel in je situatie gaat veranderen.
Een aanvullende verzekering heb je in dit geval dan ook niet nodig en daarbij wordt alle noodzakelijke zorg vergoed vanuit de basisverzekering.

Als je een chronische ziekte hebt of al wat ouder bent en dus meer specifieke zorg nodig hebt die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, is het verstandig om je voor die specifieke zorg aanvullend te gaan verzekeren en dus je aanvullende verzekering vergelijken. Toch is het hierbij verstandig om eens aan het rekenen te slaan om zo een overzicht te krijgen van de exacte kosten die je hebt gemaakt en verwacht te gaan maken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je voor dit jaar aanvullend hebt verzekerd voor fysiotherapie omdat je vorig jaar dacht hier veel gebruik van te gaan maken. Misschien heb je maar vijf keer een fysiotherapeut bezocht, terwijl je je voor vijftien consulten had verzekerd. Het loont dan de moeite om dit met elkaar te vergelijken waardoor je zou kunnen concluderen dat je de consulten beter uit eigen zak kan betalen omdat je met de aanvullende verzekering voor meer zorg betaalt dan dat je in werkelijkheid verbruikt. Iedereen is echter weer anders en voor de één is het belangrijk om veel zekerheid in te bouwen, terwijl de ander liever wat meer eigen risico neemt. Hou in ieder geval in gedachten: hoe meer zekerheid je wilt, hoe meer je moet betalen.

Kun je overal je aanvullende verzekering afsluiten?

Alle zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan. Je mag dan ook zelf kiezen bij wie je dit gaat doen. Het is zelfs mogelijk om je basisverzekering bij de ene verzekeringsmaatschappij af te sluiten en je aanvullende verzekering bij een andere. Houd er dan wel rekening mee dat er dan speciale voorwaarden kunnen gelden. Zo kan de premie dan hoger uitvallen dan wanneer je bij dezelfde maatschappij al je zorgverzekeringen onderbrengt of het verzekeringsbedrijf hanteert specifieke acceptatie-eisen. Het is daarom verstandig om je aanvullende verzekering vergelijken.

Omdat de aanvullende verzekering niet onder de zorgverzekeringswet valt, hierbij moet iedereen door de verzekering geaccepteerd worden bij het afsluiten van een basisverzekering ongeacht medische historie of andere bijzonderheden, mag een zorgverzekeraar zelf weten welke aanvullende verzekering zij aanbiedt en welke voorwaarden zij hieraan willen verbinden. Je mag dus geweigerd worden door een zorgverzekeraar voor je aanvullende verzekering. Je denkt nu misschien: “Dan zeg ik toch gewoon niet dat ik een chronische ziekte heb?”, maar die vlieger gaat helaas niet op. Je bent namelijk wettelijk verplicht om te vermelden wat je medische achtergrond is.

Zijn er verder nog speciale voorwaarden?

Kijk bij aanvullende verzekering vergelijken ook naar de speciale voorwaarden. Bij de meeste zorgverzekeraars moet je vooraf toestemming vragen als je voor een bepaalde zorgaanbieder wilt gaan. Het kan namelijk zo zijn dat er alleen vergoed wordt als de verzekeraar een contract heeft met de specifieke zorgaanbieder. Het is dus verstandig om dit vooraf ook vast uit te zoeken voordat je een aanvullende verzekering afsluit bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij.

Daarnaast is het ook zo dat vergoeding van de behandelingen bij een aanvullende verzekering niet oneindig is. Verzekeraars stellen hiervoor wel vooraf een bepaald maximum vast, waardoor je, als je meer zorg nodig hebt, deze kosten zelf moet gaan betalen. Er zit hier tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen nog wel eens het nodige verschil in, dus het is niet onverstandig om hier vooraf nog eens goed in te duiken voordat je een eventuele overstap gaat maken.

Kun je een aanvullende verzekering tussentijds opzeggen?

Een aanvullende verzekering sluit je in principe af voor een compleet kalenderjaar, maar vaak is het wel mogelijk om hierin wijzigingen aan te brengen. Een basisverzekering kun je niet tussentijds opzeggen, hoewel hiervoor een paar uitzonderingen gelden zoals bij het overstappen naar een nieuwe werkgever die een collectieve verzekering aanbiedt of als de zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt.

Andersom werkt het ook. Een zorgverzekeraar mag ook gedurende het jaar, mits je natuurlijk je premies op tijd betaalt, jouw aanvullende verzekering niet zonder meer opzeggen.

Welke aanvullende verzekering moet je nu kiezen?

Zoveel soorten mensen, zoveel soorten verzekeringen. Het is verstandig om hiervoor uitgebreid onderzoek te doen en verschillende vergelijkingssites te bezoeken. Ook hier kan namelijk nog wel het nodige verschil in zitten. Het loont dan ook de moeite om verschillende soortgelijke aanvullende verzekeringen tegen het licht te houden, want hiermee kun je al gauw veel geld gaan besparen.

Vooral de specifieke voorwaarden die zorgverzekeraars hanteren kunnen op het eerste gezicht best ingewikkeld zijn. Voeg je hieraan nog eens de kleine lettertjes van de polis toe, dan zie je soms echt door de bomen het bos niet meer. Het kan namelijk zo zijn dat op het eerste gezicht de aanvullende verzekering bij maatschappij X het voordeligst lijkt, maar als je vervolgens dieper graaft moet je bijvoorbeeld verplicht een aanvullende tandverzekering nemen, terwijl je dit niet van plan was.

Laat je ook niet te snel verleiden door mooie cadeaus die verzekeraars aanbieden. Vaak lijkt zo’n IPad een heel leuke aanbieding, maar blijkt achteraf dat je die alsnog zelf aan het betalen bent via de premies die je moet afdragen. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen, waardoor je premie omlaag gaat. Het geld dat je in eerste instantie uitspaart zou je apart kunnen zetten waardoor je aan het einde van het jaar een perfect overzicht hebt van je overall besparing op je zorgkosten.